Sport

Gyurta: 2005-ben ejtettek

gyurta-daniel(1)(960x640)(1).jpg (gyurta dániel)
gyurta-daniel(1)(960x640)(1).jpg (gyurta dániel)

A 2004-es olimpia után szinte semmi sem sikerült Gyurta Daninak.  Akkoriban hagyták őt ott mindazok, akik az athéni ezüst után istenítették. Ez az időszak tanította meg sok mindenre, aminek mai is nagy hasznát veszi. Az újdonsült olimpiai bajnokkal az Elle Magazin készített interjút – még a londoni indulás előtt.

Úgy tűnik, az egyik legnépszerűbb női magazin, az Elle szerkesztői szerencsés kézzel nyúltak az olimpiai csapathoz, mert augusztusi számukhoz Gyurta Danit választották interjúalanynak. Dani békésen tűrte a fotózást, és azt is, hogy a gyerekmedencében három perc alatt vallott neki szerelmet egy tízéves kislány.


Fotók: Galgóczy Németh Kristóf

A nyugalom mellett a tudatosság az újdonsült olimpiai bajnok egyik leginkább irigylésre méltó tulajdonsága.

„Kétféle versenyző létezik – mondja. – Vannak, akik nagyon jól felkészülnek, de versenyhelyzetben nem biztos, hogy kihozzák magukból a legjobbat. Vannak, akik szintén nagyon jól felkészülnek, és a verseny pillanataiban mindent csúcsra járatnak. Amikor mondjuk a világbajnoki döntőn feláll nyolc, körülbelül egyformán felkészült versenyző, akkor nem feltétlenül az fog dönteni, hogy ki a jobb, sokkal inkább az, hogy ki mennyire bírja elviselni az esélyesség terhét… Én szerencsésnek mondhatom magam, mert az egyik legjobb versenyző tulajdonságom, hogy téthelyzetben nem remeg a lábam.”

Dani szerint a kudarcokból és a kétségbeejtő helyzetekből lehet, sőt kell a legtöbbet tanulni. 2004-ben például, alig 15 évesen ezüstérmet nyert Athénban, kedvenc számában, a 200 méteres mellúszásban. Mindenki őt ünnepelte, hirtelen rengeteg „barátja” és rajongója lett. Aztán eltelt egy év, és minden elveszett.

„Amikor nem jöttek az eredmények, és visszaestem, egyszerűen ejtettek. Éreztem ezt a szövetség, a média és az emberek részéről általában. Szörnyű volt, de végül mégis nyertem vele: az, hogy egyik pillanatról a másikra leírtak, hogy pillanatok alatt parkoló pályára tettek, nagyon sok mindenre megtanított. Mert voltak körülöttem olyanok is, akik jól tudták, hogy ha egyszer meg tudtam csinálni azt az időt, akkor másodszorra is meg fogom. Megtanultam, hogy mik az igazi értékek az életben, és hogy kik azok, akikre tényleg számíthatok, és akkor is ott vannak mellettem, amikor nincs pezsgőbontás. És ha visszaforgathatnám az idő kerekét, akkor is azt szeretném, hogy ez a két év játszódjon le. Sokat formálódtam, mentálisan megerősödtem, és az, hogy most itt lehetek, és esélyes vagyok az olimpián, nagyban köszönhető annak, amin akkor keresztülmentem” – vallott az ELLE magazinnak Gyurta Dani, aki a lap megjelenésekor már a londoni dobogó tetején állt.


Fotók: Galgóczy Németh Kristóf

Ott, ahová mindig vágyott, és amit teljesen megérdemelt. Ha végigolvassák a Gyurtával készült interjút az Elle-ben, megtudhatják a többi között, hogy ki a példaképe, mire vágyik igazán és hogy mennyire fontos számára a testi szépség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik