Sport

Wiggins a Tour mellé olimpiát is nyert

Bradley Wiggins (bradley wiggins, )
Bradley Wiggins (bradley wiggins, )

Bradley Wiggins, a britek kerékpárosa lett a történelem során az első, aki egy évben tudott diadalmaskodni a Tour de France-on és az olimpián. A kerekes a szerdai időfutamot nyerte meg.

Miután a britek elpackázták az aranyérmet a mezőnyversenyben, így minden figyelem a szerdai időfutamra szegeződött. A hazaiak természetesen azt szerették volna, ha Bradley Wiggins, a Tour de France idei győztese teljesíti a leggyorsabban a 44 kilométeres távot.

Nos, ez végül összejött a 32 esztendős kerekesnek, aki egyedüliként teljesítette 51 percen belül az etapot. Ezzel sporttörténelmet írt, korábban ugyanis senki sem nyert egyazon évben Tourt és olimpiai bajnoki címet. Mindemellett ráadásul az olimpiák történetének legeredményesebb brit sportolója lett, ez volt ugyanis a hetedik érme a játékokon. Négy aranya, egy ezüstje és két bronza van eddig, a korábbi hatot pályakerékpáros versenyeken nyerte.

A második a német Tony Martin lett, Wiggins mögött 42 másodperccel elmaradva, míg a dobogó legalsó fokára szintén egy brit, Christopher Froome ért oda. Az utolsóként tekerő Fabian Cancellara hiába hajtotta ki magát, csak a hetedik lett.

A nap korábbi szakaszában a hölgyek is összemérték erejüket az időfutamban, címvédés lett, az amerikai Kristin Armstrong diadalmaskodott.

Ez már a második brit aranyérem volt a londoni olimpián, ráadásul az első is szerdán született meg, evezésben.

Eredmény – országúti kerékpár, férfi egyéni időfutam
1. Bradley Wiggins (Nagy-Britannia) 50:39.54 p
2. Tony Martin (Németország) 42 mp hátrány
3. Christopher Froome (Nagy-Britannia) 1:08.33 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik