Sport

Csaltak az ázsiaiak az olimpián

csaló tolasozók (csaló tollasozók)
csaló tolasozók (csaló tollasozók)

A Tollaslabda Világszövetség szerint nyolc olimpiai párosban induló játékos nem tett erőfeszítést mérkőzéseik megnyerésére.

A Tollaslabda Világszövetség állítása szerint a játékosok folyamatosan direkt hibáztak, rengetegszer ütötték hálóba a szerváikat. Már az utolsó csoportmeccs előtt továbbjutott mind a négy páros, s így próbálták manipulálni a negyeddöntőbeli ellenfelüket. Emiatt két dél-koreai, egy kínai és egy indonéziai tollaslabdapárost zárhatnak ki a Londoni Olimpiáról.

A Wembley Arénában rendezett keddi első mérkőzésen a kínai Yu Yang – Wang Xiaoli páros a dél-koreai Jung Kyung-eun – Kim Ha-na duóval ütközött. Az első szettben a leghosszabb labdamenet négy ütésből állt. Ezt követően Thorsten Berg játékvezető a pályára ment, hogy figyelmeztesse a sportolókat. A délkoreaiak végül 21-14; 21-11-re 24 perc alatt simán verték a kínaiakat, akik ezzel elérték céljukat. Így már csak a döntőben találkozhatnak honfitársaikkal, a Tian Quing – Zhao Yunlei párossal. A délkoreaiak edzője mentette csapatát, miszerint ők nem tudtak semmilyen csalásról. A kínaiak az ellenfél erősségére és a másnapi negyeddöntőre hivatkoztak.

Egy későbbi találkozó hasonló atmoszférában zajlott le a dél-koreai Ha Jung-Eun – Kim Min-Jung és az indonéz Meiliana Juahari – Greysia Polii páros között. Az összecsapás előtt már mindkét csapat kvalifikálta magát a negyeddöntőkbe, ám a koreaiak veresége egy kínai páros elleni meccshez vezetett volna már a legjobb nyolc között. Talán épp ezért sikerült 2-1-re behúzniuk a meccset. Az indonézek egyszerűen nem értették, hogy miről kérdezősködnek az újságírók, amikor a történtekről faggatták őket.

Gail Emms, 2004-ben tollaslabdában olimpiai ezüstérmes sportoló a következőképpen nyilatkozott: „Nagyon dühös vagyok. Nagyon kínos ez a sportágnak. Ez egy olimpia. Ha a tollaslabda meg akarja tartani rangját, akkor ki kell zárni a bundázó párosokat, és a harmadikokat kell a helyükre emelni. Elfogadhatatlan dolog történt. A nézők komoly pénzt fizettek, hogy jó meccseket lássanak.”

A Nemzetközi Tollaslabda Szövetség gyors döntést hozott, kiázárták az érintett játékosokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik