Sport

Amerikai arany 100 gyorson, rekordok a nőknél

Nathan Adrian (nathan adrian)
Nathan Adrian (nathan adrian)

Nathan Adrian mindössze egy századmásodperccel előzte meg az ausztrál James Magnussent a londoni olimpián. A hölgyeknél született két olimpiai és egy világrekord.

Igen kiélezett küzdelmet láthatott a publikum a londoni uszodában. Az egyik slágerszám, a férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjében ugyanis hiába kezdett nagyon jól a brazil Cesar Cielo, a végső döntés az amerikai és az ausztrál kettősére maradt.

Már-már úgy tűnt, James Magnussen lesz a győztes, azonban Nathan Adriannek sikerült jobban a benyúló, aki egy századdal bizonyult jobbnak ellenfelénél és olimpiai bajnok lett. A kanadai Brent Hayden lett a harmadik, Cielo csak a hatodik helyen zárt.

Az amerikai Rebecca Soni új világcsúcsot úszott női 200 méter mellen a londoni olimpiai szerdai elődöntőjében. Az erdélyi magyar szülőkkel rendelkező, már az Egyesült Államokban született, 25 éves versenyző 2:20.00 perces idővel diadalmaskodott, ezzel a kanadai Annamay Pierse 2009. július 30-án Rómában felállított 2:20.12 perces rekordját adta át a múltnak.

A hölgyeknél 100 méteren még csak elődöntőket rendeztek, azonban így sem maradtunk események nélkül. A szám nagy esélyese, a holland Ranomi Kromowidjojo már ezen az estén erőfitogtatott, ugyanis olimpiai csúccsal jutott be a fináléba, 53.05 alatt tette meg a távot.

Az estét a női 4×200-as gyorsváltó zárta, melynek döntőjében sajnos nem volt ott a magyar kvartett, amely az elődöntők során két századdal maradt el a továbbjutástól. Az amerikaiak nagyon jól kezdtek, a második 200-on azonban a franciák és ausztrálok feljöttek az USA-ra.  Egy ideig az auszik vezettek, azonban a végén jött Allison Schmitt, mindenkit lehajrázott és olimpiai csúccsal hozta be az amerikai váltót az első helyen.

Mi, magyarok is érintettek voltunk szerdán. Gyurta Dániel fantasztikusan úszva, világcsúccsal lett a 200 mell olimpiai bajnoka. Jakabos Zsuzsanna a 200 pillangó döntőjében lett hetedik, Cseh László pedig a második legjobb idővel jutott be a 200 vegyes fináléjába.

KERETES CÍME:

férfi, 100 m gyors:
1. Nathan Adrian (Egyesült Államok) 47.52 mp
2. James Magnussen (Ausztrália) 47.53
3. Brent Hayden (Kanada) 47.80

női 4×200 m gyorsváltó:
1. Egyesült Államok (Missy Franklin, Dana Vollmer, Shannon Vreeland, Allison Schmitt) 7:42.92 perc
2. Ausztrália (Bronte Barratt, Melanie Schlanger, Kylie Palmer, Alicia Coutts) 7:44.41
3. Franciaország (Camille Muffat, Charlotte Bonnet, Ophelie-Cyrielle Etienne, Coralie Balmy) 7:47.49

Ajánlott videó

Olvasói sztorik