Sport

Gigantikus olimpiai arany és a first lady falusi reggelije

michelle obama (michelle obama, )
michelle obama (michelle obama, )

Óriási aranyérem, Michelle Obama reggelije az olimpiai faluban, Murray talán most nyer Wimbledonban.Rövidhírek a XXX. olimpiai játékokról.

Az olimpiai éremszörny: Az olimpiák történetének legnagyobb és legnehezebb aranyérmét vehetik majd át a győztesek a londoni játékokon. A diadalért járó medál 92,5 százalékban ezüstből készült, aranytartalma 1,5 százalék, értéke pedig 706 dollár, nagyjából 160 ezer forint.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak megfelelően az ezüstérem összetétele ugyanaz, mint az aranyé, de bevonat nélkül, értéke pedig 260 dollár, körülbelül 60 ezer forint. A rézből – kis ón és cink ötvözetével – készült bronzmedál értéke az előzőekhez képest elenyésző, mindössze három dollár, hozzávetőlegesen 700 forint.

A londoni érmek súlya 375 és 400 gramm között van, 7 milliméter vastagok, átmérőjük pedig 8,5 centiméter. A medálok elülső felén – a hagyományoknak megfelelően – Niké, a győzelem ókori görög istennőjének arcképe látható, a hátlapon pedig Londont szimbolizáló ábra kapott helyet. Az első hivatalos versenynapon, szombaton 12 számban osztanak majd érmeket.


Az olimpiai érmek, köztük a méretes arany

Michelle Obama falusi reggelije: Megérkezett Londonba Michelle Obama az amerikai olimpiai küldöttség élén, a first lady pénteki programját az amerikai sportolókkal elköltött reggelivel kezdte. Barack Obama elnök felesége pénteken várhatóan több mint ezer gyermekkel találkozik az egészséges életmódot népszerűsítendő. Ezután részt vesz II. Erzsébet királynő fogadásán a Buckingham-palotában, majd a nyitóünnepségen.

Szombaton a tervek szerint találkozik Samantha Cameronnal, David Cameron brit kormányfő feleségével, majd megtekinti az amerikai sportolók szereplését az első teljes versenynapon. Vasárnapi elutazásáig még több eseményt is meglátogat. Korábbi ötkarikás versenyeken is vezette már first lady az amerikai olimpiai delegációt: 1994-ben Lillehammerben Hillary Clinton, 2006-ban Torinóban pedig Laura Bush.

Andy Murray aranyéhsége: A brit teniszező visszataér Wimbledonba, ahol három hete alulmaradt a svájci Roger Federer ellen a fináléban. Murray sokra tartja a hazai rendezésű olimpiát. “Bármilyen sportágban, így a miénkben is óriási dolog olimpiát nyerni.”

Murray közelmúltbeli formájából kiindulva úgy véli, sokáig, akár a legvégéig is eljuthat az ötkarikás tenisztornán, dacára, hogy a mezőny szinte Grand Slam erősségű, Federer és Novak Djokovic is indul, csak Rafael Nadal mondta le a részvételt a legjobbak közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik