Sport

Egymilliárdan nézzük majd este a megnyitót

london-olimpiai-stadion(210x140)(1).jpg (london, olimpiai stadion)
london-olimpiai-stadion(210x140)(1).jpg (london, olimpiai stadion)

Egymilliárdan nézhetik a tévé előtt a londoni megnyitót, egy kosaras testvérpár külön lakik, Federer már Rióra készül.Rövidhírek a XXX. olimpiai játékokról.

Egymilliárd tévénéző figyelheti a megnyitót: A 27 millió fontos (csaknem tízmilliárd forintos) költségvetésű nyitóceremóniát Danny Boyle filmrendező, az ünnepség művészeti igazgatója rendezte. Boyle nevéhez olyan filmsikerek fűződnek, mint az Oscar-díjas Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) és a Trainspotting.

Az olimpiai és az utána következő paralimpiai játékok nyitó- és záróünnepségei Boyle és a rendezvénysorozat kreatív igazgatója, Stephen Daldry előzetes közlése szerint annyi közreműködőt mozgat majd meg, mintha a londoni West End színházi negyedében futó musicaldarabokból “egyszerre 165-öt állítanának színpadra”.

Az olimpia programja, július 27.
ÍJÁSZAT (Lord’s krikettpálya)
10-13 ó: férfi egyéni, rangsoroló verseny  
14-16 ó: női egyéni, rangsoroló verseny

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG

22 ó: Olimpiai Stadion

A nyitórendezvényt a szervezők előzetes becslése szerint világszerte egymilliárd tévénéző figyeli majd. A műsorban 15 ezer önkéntes vesz részt. Az előadásra 23 ezer jelmez készült.

A láng meggyújtójának kiléte még mindig hétpecsétes titok, legtöbben azonban Sir Steve Redgrave volt evezősre és Sir Roger Bannister egykori atlétára tippelnek. Az 50 éves Sir Steve minden idők legeredményesebb brit olimpikonja, az egyetlen brit sportoló, aki öt egymást követő olimpiáról tért haza aranyéremmel.

A 83 esztendős Sir Roger egy nevezetes rekordot tudhat magáénak: 1954-ben ő volt az első, aki négy percnél rövidebb idő alatt futotta az egymérföldes távot.

Különköltöztek a kosarasnővérek: A kanadai női kosárlabda-válogatott két játékosa, Alisha és Tamara Tatham kiskora óta együtt játszik, de a londoni olimpián külön szobában lakik majd.

“A pályán és máshol eleget látjuk egymást – mondta a 26 esztendős Tamara. – Anyu és apu először néz majd meg minket nemzetközi tornán. Másrészt édesapánk testvére és anyu unokatestvére is itt él Londonban, így sok rokon is kijön majd a meccseinkre – jegyezte meg a 25 éves Alisha. – Nem is tudom elmondani, pontosan mit érzek. Nagyszerű, hogy kijutottunk az olimpiára, és azokkal lehetek, akiket szeretek. Nem sokan dicsekedhetnek ilyennel.” A kanadai női válogatott 12 év után vesz részt ismét olimpián.

Roger Federer már Rióra készül: “Ha a szervezetem bírja, 35 évesen is vállalnám az olimpiát Brazíliában” – jelentette ki csütörtökön a 31. születésnapját augusztus 8-án ünneplő játékos, aki hetedik wimbledoni diadalával ismét a világranglista élére került.

Federer az előző két játékokon vitte hazája lobogóját, ám idén átengedte a megtiszteltetést Stanislas Wawrinkának, akivel aranyérmet nyert párosban a pekingi olimpián. Az ötkarikás tenisztorna szombaton kezdődik meg Wimbledonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik