Sport

Jön az olimpia, számolgassunk

tower-bridge-olimpia (olimpiai karikák, tower bridge, )
tower-bridge-olimpia (olimpiai karikák, tower bridge, )

A londoni olimpián az emberek nagy részét csak az eredmények érdeklik, a legtöbb statisztika hiába érdekes, könnyedén feledésbe merül.

A Daily Mail brit internetes lap a statisztikák szerelmeseinek kedveskedett: a londoni olimpia számadatait gyűjtötték össze, tele érdekességekkel. A britek négy nagy csoportba sorolták a statisztikákat: az olimpia, az olimpiai park és falu, a helyszínek és a különböző versenyszámok szerint válogattak a számok közül. Ezekből szemezgettünk.

Az XXX. Nyári Olimpia Játékok számokban

Lássuk először, milyen lesz az olimpia, a számok tekintetében. Londonban 26 sportág küzdelmeit követhetjük majd figyelemmel, és 302 versenyszámban osztanak ki érmeket.

A medálokon 204 nemzet képviselői osztoznak majd, vagyis nagyjából 10500 sportoló. 17 napon keresztül folyik majd a versengés a brit fővárosban, de ha a labdarúgást tekintjük, akkor ez a szám 19-re nő, ugyanis a megnyitó előtt két nappal a futballmeccsek már megkezdődnek.

34 helyszínen küzdenek az olimpikonok a jobbnál jobb eredmények eléréséért, és az aranyéremért, melynek csak 1,34 százaléka valódi arany, a többi réz.

Az Olimpiai Park és az Olimpiai Falu érdekesebb statisztikái

Azért, hogy a több millió tévénézőhöz kiváló minőségben jusson el a kép és a hang, 560 kilométernyi kábelt vetnek be. A faluban 10 ezer ideiglenes illemhelyet állítottak fel a szervezők, vagyis csaknem annyit, ahány sportoló részt vesz az ötkarikás játékokon.

Az Olimpiai Falu étkezőhelyiségében egyszerre 5000-en csillapíthatják éhségüket.

Az edzések érdekében 6000 céltábla várja majd az íjászokat, a harcosabb kedvűek rendelkezésére pedig 256 pár boxkesztyű áll. 165 ezer törülközőt kapnak a sportolók a faluban, és közel 1250 kilométernyi textilt használtak el az egyenruhák készítői.

Az olimpia helyszíneinek érdekességei

4 csontvázat találtak az Aquatics Center alatt, ahol egy település lehetett a történelem előtti időkben. Az Olimpiai Park 25 és 50 méteres medencéit 180 ezer csempe szegélyezi, és 26 fokos lesz a víz hőmérséklete a játékok alatt.

Persze nem volt egyszerű az új létesítményeket felépíteni, így például az Olimpiai Stadionhoz vezető út kialakításakor 30 épületet kellett lerombolni.

Az építészek a kosárlabdázókra is gondoltak, ugyanis a Basketball Arénában 2,4 méter magasak az ajtók.

A versenyszámok különlegességei

2000 fényképet készít egy másodperc alatt a célfotó kamerája amelyet a futószámoknál alkalmaznak majd. A gátfutásnál az akadályok magassága 1,07 méter magas lesz. Hogy az atlétikánál maradjunk, 9,58 másodperc a 100 méteres síkfutás világrekordja, ezt még 2009-ben futotta a jamaikai Usain Bolt Berlinben.

12 éves volt a legfiatalabb olimpiai bajnok. A fiú vitorlázásban nyert az 1900-as párizsi játékokon, de a díjátadási ceremónia után nyomtalanul eltűnt, még a nevét sem tudja senki.

2,7 gramm a súlya egy pingponglabdának.

264 kilogrammot emelt fel az iráni Hossein Rezazadeh 2004-ben, Athénban, ez a legnagyobb súly, amit valaha súlyemelő fel tudott emelni az olimpiákon.

A kenusok szlalomversenyén 13 ezer liter víz folyik majd át a pályán másodpercenként, míg a pályakerékpárosok a parketta legmeredekebb pontján 42 fokban dőlnek majd be.

Mindössze két olyan sportággal találkozunk majd, amelyekben nem lesz férfi induló: szinkronúszásban és ritmikus gimnasztikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik