Sport

Első britként Wiggins nyerte a Tourt

bradley wiggins (bradley wiggins, )
bradley wiggins (bradley wiggins, )

A sárga trikós Bradley Wiggins a vasárnapi zárószakaszon megőrizte összetettben a vezető helyét.

A brit kerekes – aki pályakerékpárosként háromszoros olimpiai- és hatszoros világbajnok – a mezőnnyel együtt érkezett be a párizsi Champs-Élysées-n kialakított célba. Az idei Tour utolsó, 20., 120 kilométeres szakaszát egyébként a világbajnok Mark Cavendish nyerte, immár zsinórban negyedszer.

Az utolsó etap, melynek második fele a francia fővárosban kialakított körpályán zajlott nem hozott izgalmas momentumokat, az iramra azonban nem lehetett panasz: Jens Voigt vezetésével egy kisebb csoport meglógott a mezőnytől, de két kilométerrel a befutó előtt utolérték őket.

Végül a Sky brit bringása, Cavendish gurult át elsőként a célvonalon, őt pedig Peter Sagan és Matthew Harley Goss követte.

Az összetettben Wiggins csapat- és honfitársa, Chris Froome végzett a második helyen, míg a dobogó legalásó fokára az olasz Vincenzo Nibali állhatott fel.

Bradley Wiggins a Tour történetének első brit győztese. A zöld, vagyis a legjobb sprinternek járó trikót a Liquigas kerekese, Peter Sagan nyerte, míg a legjobb fiatal a BMC-s Tejay van Garderen lett. A hegyi összetettet, vagyis a pöttyös trikót az Europcar versenyzője, Thomas Voeckler vihette haza, míg a csapatversenyben a RadioShack-Nissan végzett az élen.

Eredmény – Tour de France, 20. szakasz, Rambouillet – Paris Champs-Élysées, 120km

1. Mark Cavendish (brit, Sky) 3:08:07
2. Peter Sagan (szlovák, Liquigas-Cannondale) azonos idővel
3.
Matthew Harley Goss (ausztrál, Orica) azonos idővel

Az összetett végeredménye:
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 87:34:42
2. Christopher Froome (brit, Sky) 3:21 perc hátrány
3. Vincenzo Nibali (spanyol, Liquigas-Cannondale) 6:19 perc hátrány

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik