Sport

Olimpiai kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

magyar nemzeti galéria (magyar nemzeti galéria, )
magyar nemzeti galéria (magyar nemzeti galéria, )

„Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben!" címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában a londoni olimpia apropóján, szerda délutántól lehet megtekinteni.

Pierre de Coubertin báró híres olimpiai jelmondatát idéző címmel nyitott kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria a Magyar Sportmúzeummal közösen. Az újkori olimpiák atyja is elégedetten csettinthetne, hiszen több mint 300 műtárgyat – festményeket, fotókat, plakátokat, szobrokat, filmeket – vonultat fel a kiállítás.

A londoni olimpia alkalmából az egyes sportágak jellegzetességei tárulnak a látogatók szeme elé, sőt, több olyan sportág is helyet kapott, amely nem szerepel az olimpián.

A kiállításon található ereklyék nagy része a Magyar Nemzeti Galériából és a Magyar Sportmúzeumból származik, ám kaptak műtárgyakat a Szépművészeti Múzeumtól, a Magyar Nemzeti Múzeumtól és magánszemélyektől, művészektől is.

A válogatást főként az idén 50 éves Ezüstgerely-pályázat alapján készítették, a pályázat a sporttal kapcsolatos képzőművészeti, iparművészeti, fotó-, film- és irodalmi alkotásokat díjazza.

Többek között olyan művészek alkotásait csodálhatjuk meg, mint Ferenczy Béni, Medgyessy Ferenc, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Vaszary János, Szőnyi István vagy Egry József, a sporthoz kapcsolódó tárgyak és eszközök mellett a művészet és a sport szoros kapcsolatának lehetünk szemtanúi.

A kiállítás kurátorai Petrányi Zsolt (MNG), dr. Szabó Lajos (Magyar Sportmúzeum), Tokai Gábor (MNG). Dr. Szabó Lajos elmondta, ilyen léptékű sport tematikájú kiállítás még soha nem volt látható Magyarországon.

A kiállítást október 21-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik