Sport

Fazekas doppingolt, a B próbája is pozitív lett

Fazekas Róbert diszkoszvető egy ügyvédje által közzétett csütörtöki közleményben elismerte, hogy ő volt az az atléta, akinek pozitív eredményt hozott a doppingtesztje.

A közleményből kiderül, hogy a tiltott szerből csak minimális mennyiséget találtak Fazekas mintájában, ám a B próba is a korábbi eredményt hozta, vagyis pozitív lett.

Az ügyvéd hangsúlyozta: a tiltott szerből csak egy csekély mennyiséget találtak védencének szervezetében, s álláspontjuk szerint “Fazekas Róbert nem doppingolt, semmilyen tiltott módon nem próbálta a teljesítményét fokozni”.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője is megerősítette a B próba pozitív eredményét. Hozzátette: innentől kezdve doppingvétségről lehet beszélni, és a MACS mindent elkövet majd annak érdekében, hogy gyorsított eljárásban lezáruljon az ügy. Ahogy fogalmazott: ez elsősorban a sportolón múlik, s akár már a jövő héten megtarthatják a fegyelmi tárgyalást.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke múlt kedden jelezte, hogy egy olimpiai A szintet teljesítő atléta fennakadt egy versenyen kívül elvégzett doppingellenőrzésen, s az A minta vizsgálatakor sztanozolol nyomaira bukkantak a szakemberek. Később azt is közölték, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a MASZ egyetértésével nem nevezte Fazekas Róbertet a londoni olimpiára.

A diszkoszvető a 2004-es athéni játékokon aranyérmet nyert, majd doppingvétség miatt utólag megfosztották első helyétől. Eltiltásának lejárta után visszatért, és kijutott a pekingi olimpiára, ott nyolcadik lett, majd a 2010-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.

Fazekas Róbert közleménye

Ügyfelem, Fazekas Róbert nevében és érdekében eljárva tájékoztatom a Tisztelt Közvéleményt, hogy a WADA akkreditált laboratóriuma a Magyar Antidopping Csoport által Ügyfelemtől 2012. június 16. napon levett vizelet ún. A-mintájában nagyságrendileg 1 ng/ml mennyiségű stanozolol nevű tiltott szert talált. 1 nanogramm a gramm 1 milliárdod része, ennél kisebb mennyiséget a WADA-laboratóriumokban gyakorlatilag ki sem tudnak mutatni.Az Ügyfelem által saját költségén megrendelt ún. B-minta az A-mintát igazolta. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Ügyfelemtől a májusban levett minta negatív lett, és még legalább kettő ellenőrzése lett volna az olimpiáig.

A megbízásomból eljáró igazságügyi szakértő megerősítette, hogy egy nanogramm stanozolol egy milliliternyi vizeletben olyan ultracsekély mennyiség, amely tiltott teljesítményfokozásra nem alkalmas.

Fazekas Róbert nem doppingolt, semmilyen tiltott módon nem próbálta a teljesítményét fokozni.

Fazekas Róbert ellen a mai napig semmilyen eljárás nem indult. Neve eddig az ügy kapcsán jogszerűen leírható sem lett volna. A kormányrendeletben szabályozott előzetes felülvizsgálati eljárás nem a versenyző ellen irányul, hanem az addigi vizsgálati eredményeket vizsgálja felül, és végzi el az előzetes bizonyítást. Amennyiben az eddigi ismeretek birtokában a Magyar Antidopping Csoport – amely szervezet eddig is rendkívül korrekt módon járt el – elindítja a jogszabályban meghatározott tényleges eljárást, akkor Ügyfelem aláveti magát a hivatalos eljárásnak, és bizonyítani fogja, hogy nem doppingolt. Ennek érdekében 24 órán belül saját költségén megrendeli a laboratóriumi vizsgálat teljes dokumentációját, amely bármilyen eljáráshoz elengedhetetlenül szükséges. Továbbá saját költségén az akkreditált laboratóriumban be fogja vizsgáltatni az általa legálisan használt táplálékkiegészítőket, vitaminkészítményeket.

Fazekas Róbert a mai napig edz és készül a londoni olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság arról őt nem értesítette, hogy nem vehet részt a világversenyen. A MOB eddigi eljárásra jogsértő, azonban Ügyfelem az olimpia végéig ezzel nem kíván foglalkozni, azt tudomásul veszi, de ez jogról való lemondást nem jelent.

Szurkoljunk most a magyar küldöttség a nehézségek ellenére is minél sikeresebb szerepléséért!

Ügyfelem hozzájárul ezen közleményének csorbítatlan közléséhez.

dr. Czeglédy Csaba

ügyvéd

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.