Sport

A királyszakasz hőse és áldozatai

thomas voeckler (thomas voeckler, )
thomas voeckler (thomas voeckler, )

A Tour de France 16. szakasza a Pireneusokban sok szenvedést, eséseket, francia sikert és a címvédő kudarcát hozta.

A 99. Tour de France 16. szakaszát méltán nevezik az idei viadal legnehezebb etapjának. A Pau és Bagnères-de-Luchon közötti 197 km-es úton négy hatalmas hegyet, az 1709 méter magas Aubisque-t, a 2115 méteres Tourmalet-t, az Aspint (1499 m) és a Peyresourde-t (1569 m) kellett megmásznia a bringásoknak.

A főmezőnytől egy majdnem 40 fős szökevénycsoport lépett el, amely egyre fogyatkozva ugyan, de jelentős előnyben tekert az élen, az egyik főkolompos a pöttyös trikóért hajtó mokány kis francia, Thomas Voeckler volt, aki az első három csúcsra elsőként ért fel.

A főmezőnyben a harmadik emelkedőig nem történt érdemleges, akkor azonban Vincenzo Nibali csapata, a Liquigas meglódult, amire a sárga trikós Bradley Wiggins és a Sky reagálni tudott, a címvédő ausztrál Cadel Evans azonban leszakadt, és csak a lejtmenetben tudott visszazárkózni.

A szökevénycsoportban és a főmezőnyben is voltak bukások, a legsúlyosabb esés az orosz Vlagyimir Guszev nevéhez fűződik, aki kulcscsonttörést szenvedett. Az amerikai Chris Hornert az árokból szedték ki, ő hegymenetben, lassú tempónál bukott, azonban honfitársa, George Hincapie lejtmenetben, 70-80-as tempónál csúszott ki, az ő teniszlabdányi méretűre dagadt könyökét menet közben kezelték.

Az utolsó emelkedőn Voeckler eltempózott és megnyerte a királyszakaszt, a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót is megszerezte.

„Mind a négy hegy külön versenyt jelentett, és minden egyes kilométer nagyon nehéz volt. Először csak a hegyihajrákért mentem, de utána rájöttem, hogy megnyerhetem a szakaszt. Kisgyerekként a tévét nézve ilyen győzelemről álmodoztam, ráadásul rajtam van a pöttyös trikó is, boldog vagyok” – nyilatkozta Voeckler a célban.

Evans viszont végleg megrogyott. Nibali megpróbált meglógni, de Wiggins és az összetett másodikja, Chris Froome tartotta vele az iramot. A címvédő Cadel Evans csúnyán leszakadt, csapata, a BMC szerint a meleg készítette ki.

Eredmény – Tour de France,16. szakasz (Pau – Bagnères-de-Luchon, 197 km)

1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 5:35:02 óra
2. Chris Sorensen (dán, Saxo) 1:40 perc hátrány
3. Gorka Izagirre (spanyol, Euskaltel) 3:22 p h.

Összetett:
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 74:15:32 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) 2:05 perc hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:23 p h.
…7. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 8:06 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik