Sport

Baráth Etele: akár hat arany is benne van a csapatban

Baráth Etele elnök szerint akár hat aranyérem is benne van a jövő pénteken kezdődő londoni olimpián induló kajak-kenu csapatban.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hétfői, ötkarikás csapatot bemutató sajtótájékoztatóján Baráth Etele úgy fogalmazott: szeretné, ha nem szakadna meg az 1980 óta tartó sorozat, és a küldöttség ezúttal is gyűjtene legalább egy elsőséget. 
Ha egyet sem szereznénk, nem nagyon mernénk hazajönni, de akár hat arany is benne a van a csapatban. – hangsúlyozta.

Kiváló az együttes, korban és eredményességben vegyes az összeállítás, van olyan versenyző, aki már az ötödik olimpiájára készül, s magam is így vagyok. Bevallom azonban, hogy ennyire feszült korábban még soha nem voltam. Nem is a viták miatt, amelyek a válogatást övezték, hanem azért, mert a világ kajak-kenu sportja hihetetlen módon fejlődik, így a sportolóinknak nem lesz könnyű dolga. Tavaly, az előolimpián járva láttuk, hogy a körülmények nehezek, a víz, a széljárás mind-mind megnehezítheti a versenyzők dolgát, mi azonban a szövetség részéről mindent megtettünk, hogy biztosítsuk a jó feltételeket. Annyi biztos, hogy a versenyzők nagy akarattal készülnek.

A londoni játékokon 13 kajakos és kenus képviseli a magyar színeket, közülük hatan újoncok, Kammerer Zoltán pedig már az ötödik olimpiájára készül. Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa 500 m-es kajakos duó címvédésre tör majd a brit fővárosban.

A Londonban indulók összesen kilenc olimpiai aranyérmet birtokolnak, reméljük, hogy visszafelé ez sokkal több lesz. – mondta Storcz Botond. – Nagyjából két hete lett teljes a csapat, azóta mindenki edzőtáborban, Szolnokon vagy Szegeden készül élete nagy feladatára. Reményeink szerint mindenki úgy térhet majd haza, hogy elégedett lesz önmagával. Tisztában vagyunk vele, hogy felfokozott az érdeklődés, magam is nagyon izgatott vagyok, de most az a legfontosabb, hogy a versenyzők nyugodtan készülhessenek.

Az MTI kérdésére a szakember azt mondta: egyetért Baráth Etelével, hogy akár hat aranyat is szerezhet a küldöttség, de szerinte a realitás a két elsőség és további három dobogós helyezés.

A kajak-kenu versenyek augusztus 6-án kezdődnek, a magyarok 4-én utaznak a helyszínre.

A magyar csapat:

férfiak:
K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila

nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa 
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina

Férfi K-1 1000 és K-2 200 m-en, illetve C-2 1000 m-en nem indít, illetve indíthat egységet Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik