Sport

Roma harcos az olimpián: futott a lánggal

veres richárd (veres richárd)
veres richárd (veres richárd)

Az előzetes hírekkel ellentétben a - tiltakozások miatt más útvonalon - futott Veres Richárd kick-boxolónk az olimpiai lánggal.

A Guardian csütörtöki számában beszámolt arról, hogy a Londonba tartó olimpiai láng útvonalán fekvő Corfe Castle városka lakói traktorokkal próbálják meg elállni az útját Veres Richárd kick-box világbajnoknak, ezzel demonstrálva Magyarországon letartoztatott társukért.

Bár összefüggést nehéz találni egy gazdasági bűncselekmény miatt magyar börtönbe kényszerült angol úriember és az olimpia egyik legfontosabb jelképével futó kiváló magyar sportoló között, a szervezőknek mégis meg kellett változtatniuk a fáklyavivők sorrendjét, annak érdekében hogy elkerüljék az esetleges atrocitásokat.

A hivatalos program szerint Veres Richárdnak pénteken helyi idő szerint 12 óra 12 perckor kellett volna átvennie lángot, azonban ehelyett kicsivel korábban, 11 óra 47 perckor kapta meg Wool városában, a helyiek bíztatása és szurkolása közepette, majd sportolóhoz méltó, magabiztos léptekkel tette meg a terv szerinti 300 métert, és még egy rögtönzött kick-box bemutatóra is futott az erejéből, a helyi iskolások legnagyobb örömére.

Veres Richárd pályafutása

Veres Richárd, a Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia versenyzője, mind kiemelkedő sporteredményeit, mind úttörő szociális munkásságát tekintve példaértékű magyar sportoló.

A heves megyei falucskából a világbajnoki dobogó csúcsára eljutott roma fiú élete bővelkedett a nehézségekben, hiszen édesapja még gyerekként magára hagyta őt, négy testvérét és súlyosan beteg édesanyjukat. A sport azonban kitartó munkára tanította Ricsit, amelynek eredményeként 2008 óta a Magyar Felnőtt Kick-box Válogatott színeiben számos világversenyen szerzett aranyérmet hazánknak.

A dobogón túl azonban elsődleges feladatának és hivatásának azt tartja, hogy a hasonlóan nehéz szociális helyzetben élő fiataloknak példát, és a sport ereje által kiutat mutasson a mélyszegénységből és a céltalan életből.

Eredményei: 2-szeres világbajnok, 3-szoros Európa-bajnok, 4-szeres utánpótlás világbajnok, a Küzdősportok Világjátéka 3. helyezettje.


“Engem nem tudtak volna eltántorítani”
– mondta az origo.hu-nak közvetlenül a futás után Veres Richárd. “Persze, mi ilyenkor nem verekedhetünk, de ha akarok, tudok olyan gyorsan futni, hogy ne kapjanak el, és biztos találtam volna a traktorok között egy kis rést, ahol elfuthatok. Legfeljebb kevesebb időt lett volna nálam a láng.”

A szervező bizottság szóvivője még csütörtökön megerősítette a hírt, miszerint tiszteletben tartják az angol család érzéseit, de természetesen továbbra is elsődleges céljuk, hogy Veres Richárd számára életre szóló élmény legyen a futás, így az előre meghirdetett program megváltoztatása mellett döntöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik