Sport

Imaszoba is várja a 6000 újságírót az olimpián

olimpiai falu (olimpiai falu)
olimpiai falu (olimpiai falu)

A világ 190 országából érkező tudósítók, riporterek, kommentátorok, műsorvezetők, műszaki szakemberek, fotósok és hangtechnikusok inváziójával a 2012-es londoni nyári olimpia a történelem eddigi legnagyobb médiaeseménye lehet.

A játékok szervezői a média 28 ezer tagjának érkezését várják Londonba, az amerikai NBC televízió például 2700 embert küld.

A BBC 2500 órás élő közvetítést tervez 765 fős személyzettel, míg az al-Dzsazíra 150 főt küld, hogy arabul és angolul adjanak. Az amerikai NBC angolul és spanyolul fog adni, és ha valaki megpróbálná megnézni az összes tervezett adását, az jövő februárig tartana.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 28-cal több országból akkreditált újságírókat, mint a pekingi játékok idején. A legalább egy riportert küldő országok között van a csendes-óceáni miniállam, Kiribati, és a még kisebb Nauru Mikronéziában. Érkeznek újságírók Szomáliából és Afganisztánból, az afrikai Lesothóból, Togóból és Malawiból.

A fő sajtóközpontot a kelet-londoni Olimpiai Park északnyugati szélén rendezték be. Ez lesz az otthona az 5800 fős teljes körűen akkreditált újságírók nagy részének, akik minden eseményen részt vehetnek. A győzteseket a versenyek helyszíneiről ideszállítják a sajtóértekezletekre, a legnagyobb ilyen teremben 700 riporter fér el.

A létesítményben van gyógyszertár és műszaki üzlet, továbbá masszázsterem és egy teljesen felszerelt egészségügyi központ orvosokkal és nővérekkel.

Kiszámolták, hogy éttermeiben 6,5 mérföldnyi spagettit és 26 700 darab uborkát szolgálnak majd fel. Frissen sütött pizzát és hideg sört szolgálnak majd fel azoknak a riportereknek, akik késő este, éjszaka is dolgoznak. Kikapcsolódásra rendelkezésre áll egy konditerem, egy imaszoba is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik