Sport

Veterán szakaszgyőzelem a Tour leghosszabb etapján

David Millar (david millar, )
David Millar (david millar, )

A brit David Millar nyerte pénteken a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny 12., leghosszabb szakaszát. Az összetettben továbbra is honfitársa, Bradley Wiggins vezet.

Mintegy 20 bringás lógott meg a rajt után, köztük volt a végül nagy csatát vívó David Millar és Jean-Christophe Peraud is. A 226 kilométeres, Saint-Jean-de-Maurienne és Annonay Davézieux között húzódó szakasz a 99. Tour de France leghosszabb egynapos távja volt, melyet három kategorizált hegy is színesített, kettő már rögtön a táv elején.

Jó 5 kilométerrel a vége előtt már csak öten voltak versenyben a szakaszgyőzelemért, majd a francia Peraud meglépett a többiektől, és egyedül Millar tudta tartani vele a lépést. A 35 esztendős brit aztán lehajrázta riválisát, így ő haladt át elsőként a célvonalon. Millar karrierje negyedik szakaszgyőzelmét aratta a Touron, legutóbb kilenc évvel ezelőtt sikerült neki a bravúr.

A sárga trikó Bradley Wigginsen maradt, aki mintegy nyolcperces hátránnyal ért be.

A befutó:

A pénteki szakasz előtt egyébként az olasz Alessandro Petacchi és a holland Robert Gesink is feladta a versenyt. Az előbbi – a 2010-es Tour legjobb sprintere – valószínűleg bordáját törte egy csütörtöki bukásban, az utóbbi pedig múlt pénteken, egy tömeges balesetben esett el, s a sérülései jelentős mértékben akadályozták további szereplését. Petacchit Olaszországban vizsgálják és kezelik majd a továbbiakban, Gesink pedig azt mondta, most már az augusztus 18-án rajtoló Vuelta a España spanyol körversenyre koncentrál.

Szombaton a Saint-Paul-Trois-Châteaux és Cap d’Agde közötti 217 km vár a mezőnyre.

Tour de France, 12. szakasz, Saint-Jean-de-Maurienne – Annonay Davézieux, 226 km
1. David Millar (brit, Garmin) 5:42:46 ó
2. Jean Christophe Peraud (francia, AG2R) azonos idővel      
3. Egoi Martinez (spanyol, Euskaltel) 6 mp hátrány

Az összetettben:
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 54:34:33 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) 2:05 perc h.
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:23 p h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik