Sport

A Tour-címvédő elszállt a hegyi pokolban

nibali, wiggins (nibali, wiggins, )
nibali, wiggins (nibali, wiggins, )

A Tour de France 12. szakaszát a francia Rolland nyerte, a címvédő Cadel Evans nem bírta az iramot a sárga trikós Bradley Wigginssel.

A 99. Tour de France egyik legnehezebb szakaszán van túl a mezőny. Az Albertville és La Toussuire közötti 148 km-es etap több mint felét emelkedőn tette meg a mezőny, föl-le tekerve a 2000-es csúcsok között.

Az elején ellépő népes szökevénycsoport alaposan megfogyatkozott a hegyi befutóra, de a főmezőnyben sem untakoztak a többiek. A tavalyi győztes Cadel Evans az üldözők szokásától eltérően nem várt az utolsó emelkedőig, már korábban megkínálta a sárga trikós Bradley Wiggins-t.

A szökés nem sikerült, és Evans energiája végül az utolsó hegyen el is fogyott, hátránya már több mint 3 perc. Azonban az éllovasnak is akadtak nehéz pillanatai, meglepetésre saját csapattársa, Chris Froome rogyasztotta meg, aki abban a hitben, hogy a Sky első embere is követi, iramot váltott, de Wiggins nem bírta, ezért csapatutasításra meg kellett őt várni.

Eközben a francia Pierre Rolland mejdnem egyperces előnnyel ért célba, a többi szökevény nem bírta, a végül 5 fősre fogyó “főmezőny” élén a fiatal honfitárs, Thibaut Pinot érkezett.

Összetettben Bradley Wiggins tartja bő kétperces előnyét, a második helyen Froome, a harmadikon a szintén sikertelen szökést bemutató olasz Vincenzo Nibali található, Evans visszaesett a 4. pozícióba.

Pénteken is az Alpokban küzd a mezőny, újabb hegyek várnak a bringásokra.

KERETES CÍME:

1 Pierre Rolland (francia, Europcar) 4:43:54 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 55 másodperc hátrány
3.  Christopher Froome (brit, Sky) Sky Procycling azonos idővel
…Bradley Wiggins (brit, Sky) 57 mp h. 
…11. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 2:23 p h.

Összetett:
1. Bradley Wiggins 48:43:53 óra
2. Christopher Froome 2:05 perc hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 2:23 p h.
4. Cadel Evans 3:19 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik