Sport

Fazekas doppingolt. Vagy mégsem?

Fazekas-Robert(960x640).png (Fazekas Róbert)
Fazekas-Robert(960x640).png (Fazekas Róbert)

158 vagy 159? Vagy mégis 158? A mob.hu oldalon kedden és szerdán egymás után többször változott a magyar olimpiai csapat versenyzői létszáma.

Miután Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára kedden az utazást megelőző utolsó csapatértekezleten bejelentette, hogy doppingvétség miatt 158 főre csökkent az A szintes versenyzők száma, az A szinttel rendelkező atléta, Fazekas Róbert neve lekerült az olimpiára utazó versenyzők listájáról. Nem sokkal később újra 159 főt mutatott a számláló.

A MOB döntése előtt egyeztetett a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőivel. Tudni kell, a MOB mindenféle magyarázat nélkül is elvonhatja bármelyik versenyző indulási jogát – ha azt indokoltnak tartja. Tekintettel arra, hogy a londoni olimpiára a nevezési határidő július 9-én lejárt, így Fazekas még ha a B mintája negatív lenne, akkor sem vehetne részt versenyzőként az olimpián. Szerdán délelőtt a MOB honlapján újra 158 fős volt a magyar csapat.

A MOB döntésével azonosult Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke is, aki a sport24 kérdésére elmondta: „Versenyzőnket éppen úgy kezeljük, ahogy arról a MASZ szabályzata rendelkezik. Tény, van egy pozitív A teszt. A versenyzőnk azonban állítja, félreértés történt. Még az is lehet, hogy igaza van, mert valóban valami nem tiszta. Aki nyolc éve megégette már magát attól elég irracionális lenne, ha még egyszer ugyanazt a hibát követné el. Különösen Stanozollal, ami egy múlt századi anabolikus szteroid, és úgy, hogy a versenyzőt, akit én mindaddig nem nevezhetek meg, amíg a B mintát nem ellenőrizték, jó esetben a 8-12-helyre vártuk az eredményei alapján. Természetesen azt sem feltételezem, hogy más tette volna a szert például a versenyző italába, vagy a mintát tartalmazó fiolába. A B minta ismeretében a szabályoknak megfelelően járunk el. Ha az is pozitív lesz, a versenyzőt örök eltiltás várja.”

Az utóbbi időben ez már a második olyan magyar doppingeset, ahol a versenyző ártatlannak vallja magát. Bő egy éve Ungvári Attila cselgáncsozó állította, ő nem doppingolt, ő sértett. És valóban. Elegendő a figyelmetlen sportoló italába belecsempészni valamit. Sőt, sportkörökben keringő hírek szerint a doppingvizsgálatokhoz használt vizeletmintát tartalmazó fiolát sem ördöngösség kinyitni. Elegendő az atombiztosan lezárt üvegcsét egy kis langyos vízbe állítani és pár perc múlva hüvelykujjal, egyetlen mozdulattal felpattintani a tetejét. Persze most ezt senki nem állítja.

Két dolog látszik biztosnak. Egyrészt Fazekas kérte a B mintát, így akár hét végéig kiderülhet, hogy mindkét vizeletmintában ugyanazt a szert találják-e vagy sem. Másrészt az ügynek garantáltan lesz folytatása, mert Fazekas jogi képviseletében Czeglédy Csaba állítja: „Egy jogállamban eljárás nélkül nyilvánvaló, hogy senkit sehonnan nem lehet kizárni és megfosztani a versenyzéstől való jogosultságától, így Fazekas Róbert továbbra is készül a londoni olimpiára.” Márpedig Fazekas jelen állás szerint maximum turistaként lehet ott Londonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik