Sport

Francia szökevénysiker a Touron

pinot (pinot)
pinot (pinot)

A francia Thibaut Pinot nyerte meg a Tour de France 8. szakaszát, amelyet hét hegy nehezített. A sárga trikó továbbra is a brit Bradley Wigginsen van.

A 99. Tour de France egyik legtrükkösebb szakaszát rendezték vasárnap, a mezőny Franciaországból, Belfortból átkerekezett Svájcba, Porrentruyba.

A 157,5 kilométeres etapon meg kellett mászniuk hét teljesen különböző jellegű hegyet. Akik erősnek érezték magukat, próbáltak megszökni, de a mezőny nem nagyon engedte őket.

A francia Jeremy Roy volt végül az, aki a hegyek között végül egy percre el tudott lépni, igaz, közte és a mezőny között még számos bringás volt.

Közben történt egy sajnálatos bukás, két spanyol élmenő, Alejandro Valverde és Samuel Sanchez esett el, utóbbi számára véget ért a Tour és ugrott az olimpia, mentő vitte el.

A sárga trikós Bradley Wigginsnek technikai gondja támadt, a főmezőnyt a Sky-os csapattársak lefékezték, így Roy előnye majdnem 2 percre nőtt, miközben a karaván átgurult a francia-svájci határon, amely után nem sokkal felért hozzá a svéd Fredrik Kessiakoff.

A két éllovas 3 percre hizlalta előnyét a spórolósan közlekedő mezőny előtt, és amikor újabb két szökevény csatlakozott hozzájuk, Kessiakoff elhúzott, és egyedül folytatta tovább az élen, amikor nagyjából 50 km és még két hegy várt rá és üldözőire.

A svéd bringást a végső hegyen megelőzte az előző napon bukott francia Thibaut Pinot, miközben az utolsó emelkedő atomjaira szedte a mezőnyt, igaz, az utolsó kilométerek már lejtőn, illetve síkon zajlottak.

Pinot előnye vészesen fogyatkozott, de végül az összetettbeli éllovasok csoportjának nem sikerült őt utolérnia, így a 8. szakaszon megszületett az első francia siker.

Összetettben továbbra is Bradley Wiggins vezet, és ez alighanem a hétfői hosszú, 41 km-es egyéni időfutam után is így marad.

Eredmény – Tour de France, 8. szakasz, Belfort-Porrentruy (157,5 km)

1. Tibaut Pinot (francia, FDJ) 3:56:10 óra
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 26 másodperc hátrány
3. Tony Gallopin (francia, RadioShack) mp h.

Összetett:
1. Bradley Wiggins 38:17:56 óra
2. Cadel Evans 10 mp h.
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 16 mp h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik