Sport

Sportpszichológiai kézikönyv jelent meg

Még nem jelent meg gyakorlati sportpszichológiai kézikönyv Magyarországon – eddig. A Fejben dől el című kiadványt csütörtökön mutatták be.

Sportpszichológushoz nem akkor kell elmenni, amikor baj van, hanem akkor, amikor nincs baj – hangzott el az egyik tanulságos jó tanács a Noran Libro Kiadó könyvbemutatóján.

A találkozón több ismert sportember, többek között a londoni olimpikon Barta Nóra műugró, Hegyi Nóra aerobikversenyző, Tóth Tímea és Kökény Bea kézilabdázók, a sérülése után gyógyulófélben lévő Gór-Nagy Miklós vízilabdázó vagy éppen Lisztes Krisztián és Szűcs Mihály labdarúgó is részt vett.

A Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek című könyvet a Semmelweis Egyetem sportpszichológiai szakképzésében végzők (öt éve indult az önálló szak és már 40-en végeztek) fiatal szakemberei állították össze.

A két szerző, Gyömbér Noémi és Kovács Krisztina mellett Hevesi Krisztina, Imre Tóvári Zsuzsanna és Menczel Zsuzsanna írt tanulmányt. A lektor és az előszó szerzője hazánk legismertebb és legnépszerűbb sportpszichológusa, dr. Lénárt Ágota.

Ő a bemutatón hangsúlyozta, a könyv segít a mítoszok lebontásában, éppen azzal, hogy a könyv nem beteg embereknek szól, hanem olyan sportolóknak, akik a teljesítményük fokozása érdekében kell, hogy elsajátítsanak különböző módszereket.

Miért van az, hogy az edzésen jobban megy, a versenyen kevésbé? Hogyan lehet nem izgulni? Hogyan lehet a váratlan helyzetekre felkészülni? Hogyan lehet kihívásként tekinteni egy-egy versenyre? Ilyen kérdésekre keresi a választ a könyv, amely külön fejezetben foglalkozik a koncentráció, az önbizalom, a motiváció, a kommunikáció, az étkezés és a sport kapcsolata, a fiatalkori sportpszichológia, a sport és a szex, valamint a csapatsportok sajátosságainak kérdésével.

A könyv élsportolók élménybeszámolóit is tartalmazza, nem véletlen, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság 300 példányt meg is vásárolt, és viszik is magukkal a londoni olimpikonok a brit fővárosba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik