Sport

Szivós utazik, Baksa lemarad az olimpiáról

Kemény Dénes, a címvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a londoni olimpián részt vevő 13 fős csapatát.

A válogatott honlapja, a vlv.hu keddi tájékoztatása szerint az együtt készülő 17-es bő keretből Baksa László kapus mellett három mezőnyjátékos, az olimpiai bajnok center Kis Gábor, továbbá Katonás Gergő és Vámos Márton szorult ki.
A 13-ak közül csak Hárai Balázs, Szivós Márton és Nagy Viktor nem volt még olimpiai bajnok.

Kásás Tamás, Biros Péter, Kiss Gergő és Szécsi Zoltán ugyanakkor Sydneyben, Athénban és Pekingben is tagja volt a győztes csapatnak. Madaras Norbert és Varga Tamás két-két, Hosnyánszky Norbert, Steinmetz Ádám és a Varga fivérek pedig egy-egy ötkarikás aranyérmet vallhatnak eddig magukénak.

Kemény Dénes azt követően hirdette ki a 13 nevet, hogy hazatért Olaszországból a gárda, amely az Eb-ezüstérmes montenegróiak mögött, de a világbajnok olaszokat és az Európa-bajnok szerbeket megelőzve végzett másodikként a cosenzai nyolccsapatos tornán, ötből négy mérkőzését megnyerve.

Több játékos esetében is nüanszok döntöttek. Ugyanolyan nehéz volt, mint az előző olimpiákat megelőzően – mondta a kapitány. – Május 14-e óta tart a közös munka, május 21-e óta pedig a komplett keret készül. Most már júliust írunk, és úgy gondolom, hogy a jó olimpiai szereplés érdekében segítség, hogy ezt a döntést már most meghoztam. Azt a 13 játékost jelöltem, akik most meggyőződésem szerint a legjobb magyar válogatottat alkotják.

A válogatottat 1997 óta irányító Kemény az MTI érdeklődésére kifejtette, hogy nem érdemes az ötkarikás felkészülés jelenlegi állásánál – miközben a többiek is a minél sikeresebb londoni szereplésért edzenek keményen – az itáliai torna eredményeivel különösebben foglalkozni.

Fontos persze – hiszen ki szeret kikapni – az eredmény is, ám lényegesebb az, hogy tudjuk: mit kell megőrizni a torna meccsein is megmutatkozó jóból, s kiiktatni azt, ami rossz. Most még újabb meccsek jönnek, ahol lehet gyakorolni, s megtartani, vagy ha lehet, még jobban csinálni azt, ami erősít, az előrelépéshez szükséges. Ha megfelelően használjuk ki a felkészülésből még hátralevő bő három hetet, ez az idő elég bármire. Úgy gondolom, hogy a csapat még igen sokat fog javulni az olimpia kezdetéig” – nyilatkozta a szakember.

Ezt szolgálják a magyar válogatott még hátralevő felkészülési meccsei, így az e heti Dublin Kupa, ahol a román, a horvát, a brit és a montenegrói együttes társaságában nemzetközi tornán vesznek részt Birosék, majd július 15. és 17. között következik az utolsó felmérő a Margitszigeten, a hagyományos Vodafone Kupán, amelyen az olasz, a spanyol és az ausztrál válogatott lesz az ellenfél.

A Londonba utazó magyar férfi vízilabda-válogatott:

kapusok: Nagy Viktor, Szécsi Zoltán

mezőnyjátékosok: Biros Péter, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga Dénes, Varga Dániel, Varga Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik