Sport

Kiss és Baji is elődöntős az Európa-bajnokságon

Kiss Dániel és Baji Balázs bejutott az elődöntőbe a Helsinkiben zajló atlétikai Európa-bajnokságon szombaton.

A 2010-es barcelonai Eb-n bronzérmes Kiss Dániel, aki tavalyi műtétje után csak az év elején kezdhette újra az edzéseket, a harmadik futamban a hatos pályán kapott helyet. Nem sokkal az Eb előtt tért vissza a versenypályára, és 13.53 másodperces idővel mutatkozott be, ezzel a 16. volt az Eb nevezési listáján.

Az öt előfutamból a legjobb négy-négy mellett a további négy legjobb időt elérő futó került a vasárnapi elődöntőbe. Az olimpiára készülő magyar atléta nem rajtolt jól, de a táv második felében beleerősített, és végül a negyedik, azaz továbbjutó helyen dobta be magát a célba 13.62 másodperces idővel.

“Az volt a terv, hogy lazán kezdek, mert úgy is meglesz az elődöntő, aztán futás közben éreztem, hogy ez így nem lesz elég” – nyilatkozott az Ikarus BSE sprintere, akinek combját megsebezte az egyik gát széle. Hozzátette: “Rengeteg technikai hiba volt ebben a futásban, nem tudom, hogy a hűvös idő vagy az ellenszél miatt, de ez mindegy is, van még mit javítani. A lényeg, hogy abszolváltam az első kört.”

Baji Balázst, aki Kisshez hasonlóan teljesítette az olimpiai szintet, az ötödik futam négyes pályájára sorolták 13.51 másodperces idei legjobbjával, ami egyben egyéni csúcsa is. Az első két-három gát után az orosz Szergej Subenkov ellépett a többiektől, de ugyanígy tett Baji is, és 13.50-es egyéni rekorddal másodikként nem forgott veszélyben a továbbjutása.

“Úgy voltam vele, hogy nem lehet kérdés a továbbjutás, ezért nyugodtan, magabiztosan készültem a rajtra. A táv második felében már éreztem, hogy nem lehet baj, nem is futottam erőből, inkább tartalékoltam, de mégis egyéni csúcsot értem el. Holnap a döntőért lehet, hogy maximumot kell nyújtanom, és túlszárnyalnom a mostani egyéni csúcsot, mert hiába van közel az olimpia, nagyon erős a mezőny” – mondta a 23 éves, utánpótlás Eb-2. Baji.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik