Sport

Armstrong bíróság elé áll

lance-armstrong(210x140)(2).jpg (lance armstrong)
lance-armstrong(210x140)(2).jpg (lance armstrong)

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége doppinghasználat, illetve -kereskedés miatt citálta bíróság elé a 40 éves Lance Armstrongot.

Az USADA azután hozta meg döntését, hogy alaposan megvizsgálta az üggyel kapcsolatos információkat, bizonyítékokat.

Ha az évek óta visszatérően doppingváddal illetett Lance Armstrongot bűnősnek találják, megfoszthatják mind a hét tour de France-győzelmétől.

Az Armstrongnak, jogi képviselőjének és az ügyben a gyanú szerint érintett számos személynek eljuttatott USADA-levélben a kerékpáros klasszist dopping használatával, birtoklásásával és kereskedelmével vádolják, többek között EPO-t, szteroidokat és vértranszfúziót is említenek az iratban.

A vád szerint a bűnlajtsrom 1998-ra nyúlik vissza, miután Armstrong felgyógyult hererákjából, egy évvel első Tour-győzelme előtt. Nemcsak a bringás ütheti meg a bokáját, az USADA szerint “dopping-összeesküvésről” van szó, amelyben versenyzők mellett orvosok, sportvezetők és stábtagok is benne voltak.

Armstrong ellen legkevesebb tíz volt csapattársa és segítője vallott a szervezet szerint.

Armstrong ügyvédje, Robert Luskin “téves és alaptalan” vádakról beszélt. “Az USADA nem az igazságot tartja szem előtt, hanem az Armstrong utáni rögeszmés hajtóvadászatot. Nem tudnak bemutatni semmilyen hiteles bizonyítékot, ezzel szemben ott van Lance 500 negatív eredményt hozó doppingtesztje” – mondta a kerekes jogi képviselője.

Armstrongnak novemberben kéne megjelennie a bíróság előtt, de jogi lehetősége van akár arra is, hogy elodázzák a tárgyalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik