barath-etele(210x140)(1).jpg (baráth etele)
Sport

Két olimpiai aranyuk lesz a kajakosoknak?

Baráth Etele nagyon szép eredménynek tartaná ha a kajakosok és kenusok Pekinghez hasonlóan két olimpiai aranyat és dobogós helyezéseket szereznének.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Digi Sport Reggeli Start című műsorában pénteken beszélt erről, hozzátéve, hogy ilyen szereplésnél azért sokkal jobbra van esély.

“A visszafogott várakozás megfogalmazása szinte sértő az elnök részéről, de aki végigjárja a világversenyeket, az látja, hogy a sportágban robbanásszerű a fejlődés. Ezért örülnék, ha két aranyunk lenne, az egyet már gyenge szereplésnek tartanám, ha pedig annál is kevesebbet érnénk el, az mindenki számára az azonnali búcsút jelentené” – fogalmazott az elnök.

A sportvezető beszélt a sportágban a válogatás miatt kialakult konfliktusokról is. Úgy véli: Storcz Botond szövetségi kapitányt nem kell megvédenie, mert eddig konzekvensen azt csinálta, amit a szabályzatok előírnak és amit ő a válogatási elvekben lefektetett.

Az elnök szerint a korábbi olimpiák előtt is rendkívül sok konfliktus volt a sportágban, mert minden olyan helyzetben, amelyben nemcsak a másodpercek és a pontos idők játszanak szerepet, például a csapathajók összeállításánál, egyfajta szubjektivitás is teret kap.

“Ami a mostani nyilatkozatháborút illeti, azt gondolom, e mögött egyéni érdekek jelennek meg. Menedzserek esetén anyagi érdekek, szakosztályelnököknél a saját szakosztályuk érdekei, míg a versenyzők esetén vélt vagy valós sérelmek fogalmazódnak meg. Azért talán érdemes figyelni azt, hogy ezekre nagyon kevés olyan konkrét, nyílt választ adtunk, amely tovább élezte volna a helyzetet. Ugyanakkor viszont nagyon sok levelet írtam személyesen az érintetteknek és a kollégáknak, akik ezeket azt hiszem, aránylag megnyugvással tudomásul vették” – jelentette ki Baráth Etele.

A sportvezető nem tud olyan esetről, hogy az elnökség tagjai valamire kapacitálták volna a kapitányt az egységek összeállításánál.

“Mi csak azzal foglalkozunk, ki kerül be a csapatba, ennek viszont objektív mérőszámai vannak. Olyan versenyző például nem kerülhet be, aki nyolcadik vagy tizedik egy válogató versenyen. Hogy aztán a csapattagok közül milyen összetételű egységek indulnak az olimpián, az a szövetségi kapitány egyszemélyi felelőssége” -– hangsúlyozta.


Paksy Tímea máshogy látja az olimpiai dolgokat

Paksy Tímea nyílt levele kapcsán az elnök azt mondta, elképesztően sajnálja a kajakost, aki pechjére már a harmadik olimpiájáról marad le.

“De ez a pech azért van, mert nem érte el azt az eredményt, amelyet kellett volna, s ugyanakkor rosszul választotta meg, hogy a válogatókon milyen számban indul. Fazekas Krisztina minden számítás szerint jobb eredményt ért el nála. Timi egy olyan ötszázas válogatót nyert meg, ahol nem indult el az az öt versenyző, aki már benne volt a csapatban” –– mondta Baráth Etele, majd hozzátette: ebben az esetben objektív döntés született.

A férfi kajaknégyes összetétele miatti konfliktus kapcsán úgy fogalmazott: komolytalannak és bizonyos értelemben még felháborítónak is tartja, hogy az egyik kimaradt egység tagjai egy újabb válogatót szeretnének, és esetleges rossz olimpiai szereplésük esetén még bánatpénz fizetését is kilátásba helyezték.

“Akik most azért küzdenek, hogy bekerüljenek a négyesbe, nyolcadik, kilencedik helyen végeztek a páros válogatón, nem érték el azt a szintet, amit a kapitány előírt. Lehet az idővel és a szélviszonyokkal manipulálni, de a pályán elért eredmény az, ami döntő. Felelőtlenség lenne az olimpia előtt néhány héttel újabb válogatókat kiírni. Azokat az embereket, akik bekerültek a csapatba, békén kell hagyni, hogy a következő öt hétben csak arra készüljenek, hogy a legjobban szerepeljenek a londoni olimpián”.

Végül az elnök beszélt arról is, hogy megítélése szerint a magyar válogatott nagyon megbízhatóan és jól szerepelt a múlt hétvégi, zágrábi Európa-bajnokságon, amelyen tizenegy érmet szerzett és három olimpiai számban győzött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.