Sport

Deák Nagy Marcell ezüstérmes az atlétikai Eb-n

Deák Nagy Marcell 400 méteren ezüstérmet nyert a Helsinkiben zajló atlétikai Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A magyar vágtázó futamgyőzelemmel jutott be a fináléba, melyet pénteken este rendeztek a finn fővárosban, Helsinkiben. Deák Nagy Marcell jól kapta el a rajtot, az utolsó kanyarban pedig látszott, hogy biztosan dobogós lesz, azonban a cseh Pavel Másleket nem tudta megelőzni, így a második lett.

A junior világbajnoki ezüstérmes, Universiade-győztes gödöllői futó legjobb idejét futotta meg a szezonban, 45.52 másodperc alatt teljesítette a 400 méteres távot. A harmadik helyre a francia Yannick Fonsat ért oda.

“Nagyon elfáradtam, kellett tíz perc, hogy magamhoz térjek” – nyilatkozta Deák Nagy Marcell, aki a finálé legfiatalabb futója volt. Hozzátette: “Az első 200 méteren a cseh fiú belekezdett, tőle tartottam egyedül, de én tartottam magam a saját ritmusomhoz. A végén éreztem, hogy a többieket megverem. De előzetesen nem gondoltam arra, hogy dobogóra állhatok az Eb-n.”

Dornbach Ildikó szakmai igazgató úgy vélekedett: az elődöntő után már látható volt, hogy Deák Nagy Marcell érmes lehet.
“Rendkívüli adottságai vannak erre a számra, nagyon könnyedén tud futni, és remekül osztja be az erejét. És van egy mestere, Benkő Ákos, aki ezeket nagyszerűen belesulykolja. Remekül meglovagolta az Eb-n a lehetőséget, hogy érmes lehet. Ilyen tudással az olimpián is elődöntőbe kerülhet” – mondta.

Ezt megelőzően Kaptur Éva nem jutott döntőbe. A 100 és 200 méter idei országos bajnoka az előfutamban 23.97 mp-es idővel, utolsó továbbjutóként került a legjobb 24 közé. A gödöllői sprinter az elődöntőben nem tudott javítani délelőtti idején, futamában 24.44 mp-cel csak a nyolcadik lett, összesítésben pedig a 22. helyen végzett.

Kürthy Lajos a kilencedik helyen zárt a súlylökés döntőjében, miután 19,48 méteres selejtezőbeli eredményével éppen befért a legjobb 12 közé. A fináléban ő volt az első dobó, és 19,23 méterrel nyitott. Másodikra 19,55 méterre javított, harmadik kísérlete viszont érvénytelen volt. Úgy tűnt, a harmadik sorozat után bejuthat a legjobb nyolcba, azonban tíz centivel lemaradt a folytatásról.

“Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült a nyolc közé kerülnöm” – mondta a fedett Eb-ötödik, olimpiai szintes Kürthy. Hozzátette: “Mindenképpen döntőbe akartam kerülni, ez sikerült, összességében eddig ez a legjobb szabadtéri Eb-eredményem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik