Sport

Egy napig kajakozik majd a magyar rekorder

petri tamás (petri tamás)
petri tamás (petri tamás)

Magyar résztvevője is lesz az első 24 órás kajakversenynek Finnországban: Petri Tamás saját csúcsát javítaná meg.

Petri Tamás is ott lesz a mezőnyben a június 30-án Lahtiban, a Joutjarvi tavon rajtoló Midnight Ultra Maraton elnevezésű 24 órás kajakversenyen, melyre a férfiak – kenuval is elindulhatnak – mellett hölgyek is nevezhettek, de az egyéni megmérettetésen túl, váltóversenyre is sor kerül Finnországban.

A magyar sportoló 2011-ben Szolnokon megdöntötte a 24 órás állóvizes kajakozás világcsúcsát, ugyanis 23 óra alatt 250 kilométert evezett. Korábban Brandon Nelson tartotta a rekordot, de Petri nyolc kilométerrel megjavította a korábbi csúcsot. A finn verseny előtti felkészülés végén, épp munka közben érte el a kajakost a Sport24.

Épp nyári tábort tartok a gyerekeknek, ugyanis kajakedző vagyok az Építők Diák Kajak-Kenu Klubban.

Tehát a hobbija egyben a munkája is?

Igen, ez a főállásom.

Mégis hogy lehet a munkával összeegyeztetni egy ilyen hosszú távú versenyre való felkészülést? Egyáltalán szükséges-e a speciális edzésmunka?

Úgy tudom összehozni, hogy az egyik héten egyhuzamban leevezek ötven kilométert, a másikon pedig százat, vagy hosszabb távot. Hetente ötször edzek, ez előtt és után van egy pihenőnapom. A többi végülis egy átlagos, 1,5-2 órás edzés. 

Sosem próbálta ki magát rövidebb távon, mely inkább reflektorfényben van?

Régebben maratonon versenyeztem, ami 30 kilométert jelent, és magyar B kerettagságig jutottam. Válogatott voltam, de világversenyen nem igazán indultam. Ráadásul az alapozó időszakban, a hosszú edzések mindig jól mentek. Így jött az ötlet, hogy egy 100 kilométeres rekordnak nézzek utána, de nem találtam, mivel nem csinált ilyet senki. Csak a 24 órás távokra bukkantam rá, majd fokozatosan kialakult bennem az, hogy meg kellene próbálni végigevezni egy teljes napot.

A finn viadal egyedülálló, ugyanis ilyen egynapos versenyt még sosem rendeztek. Mire lehet mégis számítani az ismeretlen terepen?

Azt tudjuk, hogy állóvízen, 2500 méteres körpályán rendezik, váltófutammal egyszerre. Pár versenyző, ahogy én is tavaly, egyedül megpróbálkozott már a 24 órás evezéssel, voltak akik folyón lefelé csináltak downriver rekordot, de versenyt eddig nem írtak ki. Így ismeretlen lesz a mezőny. Lehet hogy valaki nagynevű kajakos síkvízen, vagy maratonon, de ettől még nem biztos, hogy ezen a távon is jól fog menni.

Nyilván egy ilyen megmérettetésre nem egy hagyományos kajakkal készül…

A lahti versenyre lehetett nevezni maratoni súlyú K-1-es, normál hajóval, ez 8 kilogrammot nyom. Van egy nyílt kategória is, amiben én indulok. A hajóm ugyanis hatméteres, vagyis 80 centiméterrel hosszabb, mint a szabvány. Így picit iramra gyorsabb, de mivel sok forduló van a pályán, nem biztos, hogy ez olyan nagyon nagy előny lesz nekem, de tavaly is ezzel értem el a világcsúcsot, ezzel eveztem le az összes hosszabb távot, tehát ehhez vagyok szokva. A súlya a kajaknak 9,5 kiló, és saját építésű. Nem vagyok egy profi hajóépítő, de amennyire tudtam, megcsináltam.

Van már terve a hétvégi evezésre? Hogyan osztja majd be az erejét?

24 órával mindenki úgy gazdálkodik, ahogy tud. Én személy szerint úgy tervezem, hogy ötször 50 kilométert evezek le, amit tavaly már egyszer megcsináltam. Sok mindentől függ, hogy összejön-e a kitűzött cél, például kérdéses, hogy kint hidegebb lesz-e mint itthon, és mennyire fog hátráltatni, hogy sokan lesznek a pályán.

Így, hogy nem ismeri sem a mezőnyt, sem a pályát, mi lehet a reális cél 24 óra alatt?

260 kilométert tervezek evezni. Szeretném végigcsinálni, de egy ilyen hosszú megmérettetésen sok minden közbejöhet. Az, hogy egyszer már teljesítettem a távot, még nem garancia semmire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik