Sport

Marad a férfi-kajaknégyes olimpiai összeállítása

férfi-kakaj-négyes (ingyenes, Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel )
férfi-kakaj-négyes (ingyenes, Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel )

A múlt heti zágrábi Eb-n ötödikként zárt férfi-kajaknégyes indulását javasolja a londoni olimpián Storcz Botond szövetségi kapitány.

A Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kvartett ötödik helyével a kapitány kezébe adta a döntést.

Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint amennyiben a kajak négyes dobogós helyen végzett volna a múlt heti kontinensviadalon, a csapattagok automatikusan bekerültek volna az olimpiai keretbe. Ellenkező esetben – ez a szabály lépett életbe az ötödik helyezéssel – a kapitány dönthetett az egység összetételéről.

“Azt javaslom, hogy az eddig jóváhagyott olimpiai kereten felül a hazai válogatót magabiztosan megnyerő, Európa-bajnoki ötödik egység tagjai kerüljenek a londoni csapatba. Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam ugyanis olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből” – indokolta döntését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közleményében Storcz Botond.

Sík Márton, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor és Boros Gergely azonban elkeseredetten fogadta a szövetségi kapitány keddi döntését, és az ebben a számban kétszeres ötkarikás aranyérmes Vereckei és társai egy újabb válogató kiírását kérik a szakembertől és a szövetségtől.

“Szeretnénk, ha a lehető legkésőbbi időpontban, azaz az olimpiához a legközelebb összemérhetnénk a tudásunkat Tóthék egységével. – nyilatkozott Sík Márton. – És teszünk egy kijelentést is: ha kijutunk Londonba, vállaljuk, hogy az első hat között végzünk. Amennyiben ez nem sikerül, és mondjuk csak a 7-8. helyen végzünk, az állami jutalmunkat, plusz fejenként egymillió forintot befizetünk a szövetség kasszájába.”

Sík elmondása szerint a négy kajakos már a két héttel ezelőtti négyes válogató előtt kérte, hogy elindulhasson a versenyen, de mivel Boros és Bozsik csak nyolcadik lett korábban párosban, ők nem szállhattak vízre azon a futamon.

“Idén két versenyt nyertem 200 méter párosban, amely szintén olimpiai szám, csak éppen nem élvez prioritást. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis itthon maradok és nem mehetek Londonba” – jegyezte meg Sík Márton, aki négy éve, Pekingben vezérevezőse volt az ötödik helyen végzett magyar férfi négyesnek.

“Tavaly október végén elfogadta az általam kidolgozott felkészülési programot az elnökség és a szakmai bizottság is. Ebben az szerepelt, hogy ha nem szerzünk több kvótát a már meglévő héthez, akkor azokban a számokban indulunk az olimpián, amelyekben indulási jogokhoz jutottunk, és a K-2 és K-4 1000 méter tekintetében nincs duplázás. – mondta Storcz. – Sík Márton Beé Istvánnal csak hetedik lett a májusi, poznani pótkvalifikációs versenyen K-2 200 méteren, azaz nem szereztek kvótát. Ettől függetlenül mindketten elindulhattak volna a négyes válogatón, nem Borossal és Bozsikkal, másokkal. Nem tették.”

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott: a Tóth, Kammerer, Kulifai és Pauman alkotta négyesnél jelenleg nem lát jobb megoldást, és szerinte ez az egység pontszerző lehet, azaz az első hat között végezhet Londonban.

“Nem írok ki újabb válogatót” – jelentette ki Storcz Botond.

Magyarország a lehetséges nyolcból hét kvótát gyűjtött férfi kajakban, s a szövetségi kapitány döntése értelmében – az eredményességet szem előtt tartva – csak K-2 és K-4 1000 m-en, valamint K-1 200 m-en indít majd hajót ebben a szakágban a játékokon. K-1 1000 méteren, s K-2 200-on nem.

Az olimpiai kajakos-kenus csapatban így már csak egy hely kiadó: az nem dőlt el mostanáig, hogy férfi K-1 200 méteren ki indul.

zlema style=

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik