Sport

Lochte és Phelps is indul 400 vegyesen Cseh mellett

michael phelps (michael phelps, )
michael phelps (michael phelps, )

Az amerikai úszók Omahában zajló válogatóversenyén a két klasszis érte el a legjobb időt. A magyar úszók kapitánya, Kiss László szerint roppant erős amerikai csapat indul Londonban.

A két világklasszis különcsatáját ezúttal Ryan Lochte nyerte, aki 4:07.06 perces idővel ért célba, míg Michael  Phelps 4:07.89-et úszott.

Phelps még – az előzetesen tervezett további hat helyett – négy egyéni számban, valamint három váltóban is érdekelt a nebraskai viadalon. Szereplése a hosszabb távú vegyesen – amely az ötkarikás ezüstérmes Cseh László egyik fő száma is – eddig azért tűnt kérdőjelesnek, mert korábban azt közölte: 400-on, mivel túlságosan is sok energiáját emészti fel, többé már nem indul világversenyen, így a londoni játékokon sem.

“Tény és való, mindketten kitűnően úsztak” – értékelt Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. “Miként az is igaz, hogy Cseh Laci a váltó miatt visszafogta magát, sokkal jobb eredményre képes a májusi debreceni Eb-n úszottnál. Amellett azt se feledjük, hogy az amerikaiaknak a mostani verseny élet-halál kérdése, az olimpiára válogat, s nekik most kell csúcsformában lenniük. Hogy aztán egy hónap múlva mire lesznek képesek, az már egy másik komoly szakmai kérdés… Ami viszont nem kérdés, hogy roppant erős úszócsapatuk lesz Londonban is.”

A 26 éves Phelps a 400 mellett 200 méter vegyesen, továbbá 200 méter gyorson, 100 és 200 méter pillangón is indul az omahai eseményen. A tavalyi világbajnokságon Phelpst 200 vegyesen és 200 gyorson is legyőző, összesen öt aranyat szerző Lochte még legnagyobb riválisánál is megerőltetőbb programot állított össze magának a mostani hétre, ugyanis a három váltó mellett összesen tíz egyéni számban indul.

A sokszoros világcsúcstartó, 14-szeres olimpiai és 26-szoros világbajnoki aranyérmes Phelps 16 olimpiai éremnél tart. Ha Londonban három medált szerez, minden idők abszolút legeredményesebb éremhalmozójává válik. Az élen ebben a tekintetben a szovjet tornásznő, az 1956 és 1964 között – kilenc arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal – 18 olimpiai éremig jutott Larisza Latinyina áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik