Sport

Olimpiai bélyeget és emlékérmet bocsátottak ki

olimpiai bélyeg (olimpiai bélyeg, emlékbélyeg, magyar posta)
olimpiai bélyeg (olimpiai bélyeg, emlékbélyeg, magyar posta)

A Magyar Posta és a Magyar Nemzeti Bank is a londoni olimpiát ünnepli. Bemutatták az ötkarikás játékok tiszteletére készült bélyegsorozatot és emlékérmeket.

Kevesen tudják, hogy az emlékérmék, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank 1968 óta bocsát ki a tudományos, a művészeti, szellemi és sportélet kiválóságai, évfordulói, eseményei alkalmával, hivatalos fizetőeszközként szolgálnak.

Azaz az MNB által a XXX. londoni nyári olimpiai játékok alkalmából kibocsátott 5000 forint értékű arany- és 3000 forint értékű ezüst emlékéremmel akár a boltban is vehetnénk párizsit vagy éppen ásványvizet.

Természetesen senki nem tesz ilyet, hiszen azon túl, hogy az érme a kibocsátása után azonnal többet ér, jelképes, eszmei értéke is van – gyönyörű ajándék. Simon András, az MNB kommunikációs vezetője a MOB, a Nemzeti Bank és a Magyar Posta közös sajtóbemutatóján elmondta, ezek az ereklyék oktatnak, tanítanak, nevelnek és emlékeztetnek.

Az első olimpiai emlékérmét az 1980-as Lake Placid-i téli olimpia előtt adták ki, összesen öt téli és 8 nyári játékok kapcsán kerültek forgalomba a fizetőeszközök. A 3000 forint értékű, 34 milliméter átmérőjű, 20 grammos ezüstérmét, amelyet Bitó Balázs tervezett, három kajakos hölgy díszíti, a másik oldalán pedig egy evezőslapát látható.

Most először fordul elő, hogy a nemzeti bank arany emlékérmét is kiad 5000 forintos névértéken, szintén kajakos motívumokkal – ezt Horváth Andrea tervezte -, amely ráadásul illeszkedik a világ legkisebb emlékérme sorozatba (11 milliméter átmérőjű, súlya 0,5 gramm, és 999 ezrelék finomságú aranyból készült), ennek a gyűjtők örülhetnek.

Varga Dezső, a teljes liberalizáció bevezetése előtt álló, és emiatt szinte az olimpia jelszava mentén dolgozó („gyorsabban, magasabbra, erősebben”) Magyar Posta vezérigazgató-helyettese elmondta, egy bélyeg a kibocsátó ország kulturális névjegye. (Nemrégiben éppen sokadszorra lett a mi postánk Európa bélyege a legszebb a közönségszavazatok alapján a kontinensen.)

A Posta kétfajta emlékbélyeget adott ki Berta Ágnes grafikus tervezésében: az egyiken egy úszó, a másikon egy kajakos hölgy látható. A két bélyeg összértéke 675 forint, és lehet hozzá vásárolni a Tower Bridge-et ábrázoló díszborítékot, és megjelent egy Big Bent formázó pecsét is. A bélyegsorozat 100 ezer példányban kerül a postahivatalokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik