Sport

Lorenzo beérte Stonert az örökranglistán

jorge lorenzo (jorge lorenzo, motogp, )
jorge lorenzo (jorge lorenzo, motogp, )

A spanyolok ásza, Jorge Lorenzo idén kitűnő formában motorozik, és a futamgyőzelmek tekintetében is araszol felfelé az örökranglistán.

A múlt heti Brit GP-n Jorge Lorenzo pályafutása 42. győzelmét aratta, amivel beérte legnagyobb riválisát, az ausztrál Casey Stonert a győzelmi örökranglistán.

Lorenzo idén végigveri a MotoGP mezőnyét: az eddigi hat futamból négyet megnyert, a másik kettőn pedig második lett. Ezzel 25 pontos előnye van Stoner előtt a világbajnoki pontversenyben.

Azonban nemcsak a vb-pontokat gyűjtögeti szorgalmasan a 2010-es világbajnok spanyol, 42. győzelme azt jelenti, hogy beérte az ausztrált a győzelmek tekintetében. Az örökranglistát a MotoGP múltjának legnagyobb alakja, az olasz Giacomo Agostini vezeti, a 15-szörös világbajnok 1964 és 1977 között összesen 122 futamgyőzelemet aratott.

A legendás olaszt honfitársa, az elmúlt tíz év egyeduralkója, Valentino Rossi követi 105 győzelemmel. A dobogóra még Ángel Nieto fért fel, a spanyol motoros 90-szer haladt át elsőként a célvonalon.

Stoner és Lorenzo a 42 győzelemmel holtversenyben az örökranglista 8. helyén állnak az olasz Max Biaggi és a német Anton Mang mellett, előttük a rodéziai Jim Redman található 45 sikerrel.

A győztesek rangsora (minden kategóriát figyelembe véve)

1. Giacomo Agostini (olasz) 122 győzelem

2. Valentino Rossi (olasz) 105 győzelem

3. Ángel Nieto (spanyol) 90 győzelem

4. Mike Hailwood (brit) 76 győzelem

5. Michael Doohan (ausztrál) 54 győzelem

6. Phil Reed (brit) 52 győzelem

7. Jim Redman (rodéziai) 45 győzelem

8. Anton Mang (német) 42 győzelem

8. Max Biaggi (olasz) 42 győzelem

8. Casey Stoner  (ausztrál) 42 győzelem

8. Jorge Lorenzo (spanyol) 42 győzelem

Ajánlott videó

Olvasói sztorik