Sport

Majdnem másfél órát gyalogol majd Londonban

Helebrandt Máté (helebrandt  máté, )
Helebrandt Máté (helebrandt  máté, )

Egy 23 éves nyíregyházi fiatalember indul majd a londoni olimpián 20 kilométeres gyaloglásban. Helebrandt Máté áll a feladat elé.

A rutinosabb Rácz Sándorral szemben harcolta ki az olimpiai szereplést Helebrandt Máté. „Engem az akadályok nem hátráltatnak, hanem küzdésre késztetnek” – ez a mottója az U23-as Eb-n 5. helyezett atlétának.

Nagyon sokára dőlt el, hogy ott lehetsz az olimpián. Ez nem nyomaszt egy olyan fiatal versenyzőt, mint amilyen te vagy?

Azért nyomasztott, mert mindig közbejött valami: vagy egy sérülés, vagy nagyon meleg klímájú volt az adott verseny, amin indultam, és ahol teljesíteni lehetett a szintet. Viszont edzéseken mindig hoztam a formám, amivel biztosra vettük, hogy sikerülni fog a kvalifikáció. De ugye a sérülések miatt mindig tolódott, tolódott.

A különböző kiadványok, összesítők Rácz Sándort tüntették fel olimpiai indulóként 20 kilométeres gyaloglásban.

Ugyanazon a versenyen teljesítettük a kvalifikációs szintet, ő 16 másodperccel jobb időt gyalogolt, mint én, emiatt volt ez így. (A magyar szövetség egy alapos kritériumrendszer után döntött a 23 éves nyíregyházi srác mellett.)

Hogy lesz valaki gyalogló?

Előtte közép- és hosszútávfutó voltam, a mostani edzőmnél, Pokrovenszki Józsefnél. Akkoriban nagyon sok gyalogló volt nála, együtt edzettünk velük. Körülbelül hat évvel ezelőtt az egyik nyáron megtetszett, úgy gondoltam, kipróbálom. Rá egy hónapja az országos versenyen negyedik lettem. Láttam benne fantáziát, úgy éreztem, ez jobb irány lehet.

Először vehettél részt olimpiai fogadalomtételen, szóval jó döntés volt a hat évvel ezelőtti.

Igen, nagyon jól érzem magam. Boldog vagyok, hogy olyan emberekkel vagyok körülvéve, mint például Cseh Laci vagy Gyurta Dani, akik bárkinek a példaképei lehetnek.

Mit gondolsz a magyar esélyekről?

Biztos vagyok benne, hogy jól szerepel a küldöttség, és mindenki tudása legjavát hozza. Mi július 31-én indulunk ki, a versenyem augusztus 4-én lesz, 9-én jövünk majd haza. Helyezésben még nem nagyon gondolkodom, mert ilyen hosszú távú versenyen 30-32 éves korban érnek a csúcsra a versenyzők, én még csak 23 vagyok. Az egyéni legjobb eredményemet akarom megdönteni.

Azaz?

Az 1 óra 24 perc 10 másodpercet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik