Sport

Baráth Etele: Lehet, most is sofőrködöm az olimpián

kajak kenu (kajak-kenu)
kajak kenu (kajak-kenu)

Nehéz olimpiára számít a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke. A sportág a jövő évi, megfelelő anyagi feltételek megteremtésén is dolgozik.

Az új sporttörvény szerint már nyáron le kell adnia a sportági szakszövetségeknek a következő évre vonatkozó költségvetési tervezetet. Ahogyan arról írtunk, a látvány-csapatsportágak (akik számíthatnak a társasági-adókedvezményekből származó bevételekre) mellett több hagyományosan eredményes sportág keveset tud a lehetőségekről, arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (a sportpénzek elosztója) milyen keretekkel számol 2013-ban.

A kajak-kenu szövetség ezért kezdeményezett megbeszéléseket a sorstársakkal. Baráth Etele, a szervezet első embere erről és az olimpiáról beszélt a Sport24-nek.

Két hete egy sajtótájékoztatón említette, hogy öt sportági szakszövetséggel, az úszó, az öttusa, a torna, a vívó és az atlétikai szövetséggel egyeztettek a jövő évi gazdasági helyzetről, lehetőségekről, és szeretnének a Magyar Olimpiai Bizottság felé javaslatokat tenni. Az azóta eltelt időben okosabbak lettek?

Igen, azóta ennek a tárgyalásnak az eredményeit megírtuk egy hosszabb levélben Borkai Zsoltnak címezve, hiszen ő a magyar sport első számú vezetője. Elküldtük a többi szövetségnek is a javaslattervet, amely azért fontos, mert ebben vannak sportági javaslatok. Én nem tehetem meg, hogy az úszószövetség helyében mondok valamit, vagy az öttusa helyett. Várom a válaszokat, de semmivel sem vagyunk lekésve. A kérdés a napirenden van, ha Borkai úr megkapja a levelet, érezni fogja, hogy javaslatokat is teszünk, felajánljuk a segítségünket, amit ő véleményem szerint igénybe is vesz majd. őt erősíti majd a nagypolitikával, a költségvetéssel szemben, ha a vezető sportágak támogatják.

A kajak-kenu szövetség elnökeként az ötödik olimpiájára készül. Miben más ez, mint a korábbiak. Nehezebb most lavírozni szakmai vagy financiális értelemben?

A legnehezebb az első volt, hiszen akkor találkoztam először az olimpiai környezettel, kihívásokkal. Ott a Horváth-Kolonics páros, valamint Kőbán Rita centiméterekkel nyert. Mindenkinek kívánom azt a boldogságot, amikor az eredményt megtudja a célba érkezés után. A mostani olimpiai azért nehéz, mert a nemzetközi kajak-kenu sport rendkívül előrehaladt. Kolonics Gyuri az atlantai olimpia előtt öt világbajnokságot tudott nyerni, ilyen lehetőség ma már nincs. Amikor 1998-ban rendeztünk vb-t, akkor igazán 85 ország sportolói jelentették a sportágat, amelyből 55-56 indult el. Most 125-130 nemzet képviselőiből 85 vesz részt. Pekingben 12 számban 9 ország nyert aranyérmet. Most ez a helyzet még rosszabbá vált idézőjelben számunkra, elég csak a szegedi vb-n, vagy a mostani duisburgi világkupán eredményes ecuadori kenusra gondolni, vagy eddig teljesen ismeretlen, de tehetséges sportemberek megjelenésére. Ez egy nagyon nehéz olimpia lesz, amely nem lesz mentes a váratlan kiugrásoktól.

Egyébként az, hogy a férfi szakág alacsonyabb számban képviseli magát, a mi hibánk. A 19 és 24 év közötti fantasztikus tehetségeket nem vagyunk képesek felnőtt eredményes versenyzővé felvinni. Ennek sok oka van, sok a pályaelhagyó, aki nem tud megélni abból, hogy a sportágban második-harmadik ember. 16 és 21 év között minden versenyt megnyerünk. Nem szabad megnyerni. A felkészülésben igazolni kell, hogy jó úton halad, de az igazi eredményeknek 21 év fölött kell kijönnie. Szemléletváltozásra is szükség van.

A laikus ilyenkor felteszi a kérdést, honnan és minek a segítségével bukkannak elő az eddig ismeretlenek…

Az előretörést alapvetően a 200 méteres számok olimpiai számmá emelése eredményezte. Ez más fizikumot, másfajta atletikusságot igényel. Megváltoztak az arányok, a 200-as táv leválogatott a mezőnyből olyanokat, akik mondjuk 500-on közepes teljesítményre voltak csak képesek. Egy biztos ettől függetlenül: a mi sportágunk a dopping szempontjából nagyon veszélyeztetett. Minden nap rettegve ébredek fel, hogy nem történik-e valami. Hiába tartjuk az ismertetőket, hiába tudjuk, hogy ez sok pénzbe kerül, és az edzőink is korrektebbek, nem sejthetjük, hogy ki kit mivel téveszt meg. Kemények az ellenőrzések, az olimpián lényegében mindenki átmegy a vizsgálaton, mi itthon legalább három ellenőrzést tartunk, van, aki már ötön van túl.

Kik mehetnek ki Londonba a versenyzőkkel?

Egyelőre három, de nagyon bízunk benne, hogy négy edző tarthat a versenyzőkkel Londonba. Elvileg ötre volna szükség, de csak négy helyünk lesz. Vannak olyan edzők, akik nem lehet, hogy ne legyenek ott: gondolok itt Vajda Attila vagy a férfi kajak páros trénerére, nem beszélve a női négyesről. Mi vezetők nem ilyen módon megyünk, én és Kadler Gusztáv a nemzetközi szövetség meghívottjai vagyunk, és Vaskuti István is, aki a magyar sport egyik legelőkelőbb sportdiplomáciai posztját tölti be a nemzetközi szövetség alelnökeként. Az a problémánk, hogy csak egy gyúró és egy segédszemélyzet van akkreditálva, és ez a versenyzők szállítása mozgatása miatt nagyon kritikus. Lehet, hogy valaki kiviszi a versenyzőket a pályáig, de ott már nem tud bemenni, így én is kiváltom a nemzetközi jogosítványomat, több olimpián voltam sofőr. Lehet, hogy most is így lesz. Örömmel vállalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik