Sport

Kovács Katalin: Natasa sokat változott

kovács katalin (kovács katalin, douchev-janics natasa, )
kovács katalin (kovács katalin, douchev-janics natasa, )

Két számban indul Londonban a kétszeres olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakos, Kovács Katalin. Jónak tartja esélyeit.

Douchev-Janics Natasa és Kovács Katalin – még Pekingben (Fotó: Northphoto)

A válogatóversenyek után eldőlt, hogy Kovács Katalin Douchev-Janics Natasával párosban, valamint Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Fazekas Krisztina társaságában négyesben áll rajthoz az ötkarikás játékokon.

Amikor annak idején megtudtad, hogy Natasa babár vár, mit gondoltál. Lehet ebből London?

Akkor igazából arra gondoltam, mi lesz a rá következő évben a csapathajóval. Később elkezd az ember morfondírozni, én is így tettem, de teljesen jó időben szült Natasa, jó volt az időzítés.

Sokan ámulnak azon, hogy egy évvel a szülés után már ilyen erőben van, és képes volt egyesben és párosban is kvótához jutni. Az edzésmunka, a felkészülés, amit végeztetek, más volt, mint annak előtte?

Az igazság az, hogy tényleg bámulatos, amit véghezvitt. Napi szinten nem éltem ezt meg, nem voltam testközelben mellette, de telefonon természetesen tartottuk a kapcsolatot. Ő sokat volt edzőtáborban Portugáliában télen és tavasszal is, így nem érzékeltem, mekkora erőfeszítés ez neki valójában. Persze tisztában vagyok vele, már amennyire az ember tisztában lehet ezzel, ha még nem volt benne része, hogy nem lehetett neki egyszerű ez az időszak. Volt már ilyen visszatérésre példa a sportágunkban, nem is egy. Ilyenkor a nők sokat változnak. Teljesen más ember vált Natiból is, ezt látom. Nagyon sokat változott pozitív irányban, és ezzel nem azt mondom, hogy előtte rossz volt vele dolgozni. Sokkal higgadtabb, összeszedettebb lett.

Meglepett téged, hogy ennyire simán hoztátok a kvótát?

Nem, abszolút nem. Tudtam, hogy Natasa eltökéltsége maximális, amit ő eldönt, azt keresztül is viszi. Ezzel így vagyok én is. Örülök, hogy ilyen jó formában volt.

Az Európa-bajnokságon és az olimpián mire lehettek képesek?

Az Eb szerencsés időpontban van, így rögtön a válogatóversenyt követően. A csapatban a válogatottban talán csak Dana (Kozák Danuta – a szerk.) nincs igazán extra formában, ő ugye nem készült a válogatóra. Azt hiszem, nagyon jól is szerepelhetünk az Eb-n, de hosszú távú következtetést nem szabad levonni, sem akkor, ha jól alakul, sem akkor, ha rosszul. Ez egy állomása lesz az olimpia felkészülésnek. Az olimpia messze van, ha lehet ezt mondani így hét héttel előtte, addig még sokat kell dolgozni. Azt hiszem, jó esélyekkel állunk rajthoz az olimpián mind a négy női számban.

Az Eb-n lehet figyelni az ellenfeleket vagy ilyenkor úgysem kaphatunk reális képet?

Nem lehet tudni, ki hogyan áll fel, bár annyit talán igen, kinek melyik az A vagy a B hajója. Sokan nem fedik fel ilyenkor a lapjaikat. Én annak örülök, főleg Duisburg után (itt kizárták a Douchev-Janics, Kovács kettőst – a szerk.), hogy egy kicsit versenyezhetek nemzetközi mezőnyben. Remélem, jól sikerül, mert akkor lelkesebben lehet készülni az olimpiára. Bár én az a típusú versenyző vagyok, akik ha nem sikerül, attól is eltökéltebb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik