Sport

Nyíltvízi úszó szakág alakult

Risztov Éva (risztov éva, )
Risztov Éva (risztov éva, )

Az elnökség egyhangú határozatával elfogadta az előterjesztést, amely szerint a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) nyíltvízi úszó szakágat hoz létre.

Kapcsolódó cikkek

A MÚSZ vezetősége a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a vizes sportokat összefogó világszövetség (FINA) szabályzatainak, valamint a Sporttörvény követelményeinek megfelelve, az eredményesség érdekében hozta meg döntését.

A NOB és a FINA nem kezeli önálló sportági szövetségként a hosszútávúszást, az olimpián is az úszás versenyszámai között szerepel a 10 km-es maratoni úszás, valamint ha külön szakágat hoz létre a nemzeti szövetség, úgy minden tevékenységéért felelősséggel tartozik.

“A MÚSZ tervei között szerepel a magyar nyíltvízi úszás fejlesztése, tervezzük Európa- és Világkupák megrendezését a balatoni turisztikai értékek bevonásával. Terveink megvalósítását a LEN és a FINA támogatása mellett a Magyar Olimpiai Bizottság is példaértékűnek és követendőnek tartja” –– szögezte le közleményében a szövetség.

A hazai hosszútávúszóknak amúgy 2007 óta van önálló szövetségük, amely korábban a MÚSZ egyik alszövetségeként működött. A nyíltvízi úszóknál Risztov Éva és Gercsák Csaba is olimpiai kvótát szerzett a múlt hétvégi kvalifikációs versenyen.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik