Sport

Eggyel kevesebbben vannak a veretlen Delfinek

65 éves korában elhunyt Jesse Powell, aki az amerikaifutball (NFL) legendás csapatának, az 1972-es Miami Dolphinsnak volt a kiváló védője.

A linebacker és csapata azért volt különleges a liga történelmében, mivel egyedüliként érték el azt az 1971-1972-es idényben, hogy veretlenül lettek bajnokok. Sem előtte, sem utána nem sikerült ez egyik alakulatnak sem.

Powell pénteken hunyt el, kórházban, de a hálálának pontos okaira még várni kell. A védő 4 szezonon át erősítette a Miamit, 1969-es draftjától 1973-ig. A profi futballt egy súlyos térdsérülés miatt hagyta abba, de a sporttól nem távolodott el, játékosmegfigyelőként dolgozott tovább.

A magyar származású Don Schula vezérletével a Miami sorra vert mindenkit az alapszakaszban, majd a rájátszásban előbb a Cleveland Brownst és a Pittsburgh Steelerst intézték el. A 7. Super Bowlon végül a Washington Redksinst is sikerrel legyőzték, 14-7-re.

Így a Delfinek 17-0-val hozták le a szezont, és azóta senkinek sem sikerült veretlenül bajnoki címet ünnepelnie, igaz, voltak csapatok, melyek 17-nél több győzelmet gyűjtöttek be.

A ’72-es Delfinek minden évben egy érdekes szertartást tartanak: pezsgőt bontanak, amikor az utolsó veretlen csapat is elhullot a ligában.

A legendás Super Bowl:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik