Sport

Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó

Szívroham következtében elhunyt a világ ökölvívásának egyik legnagyobb személyisége, Teófilo Stevenson háromszoros kubai olimpiai bajnok.

Egy kubai sporttisztviselő közlése szerint a 60 éves Stevensont hétfőn érte a halál Havannában. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Stevenson – akinek pusztító erejű jobb kezétől valósággal rettegtek ellenfelei – három egymást követő olimpián, 1972-ben Münchenben, 1976-ban Montrealban és 1980-ban Moszkvában szerzett nehézsúlyban aranyérmet. Ez rajta kívül csak a magyar Papp Lászlónak és az ugyancsak kubai Felix Savónnak sikerült, ők szintén három-három olimpiai aranyat szereztek.

A negyedik olimpiai bajnoki címet is bezsebelhette volna, de az 1984-is Los-Angeles-i olimpián közbeszólt a politika – a teljes szocialista blokk (Románia kivételével) bojkottálta a játékokat. A kubai versenyzők sem vettek részt, így az a Tyrell Biggs (amerikai) nyerte a szupernehézsúlyú bajnoki címet, akit Stevenson zsinórban háromszor is elpáholt azt megelőzően.

1976-os montreali győzelme után amerikai menedzserek 5 millió dollárt ajánlottak fel Stevensonnak, hogy profi bokszolónak állva megküzdjön a nehézsúly “királyával”, Muhammad Alival. Ő azonban kitartott a profizmust tiltó kubai forradalom mellett, és visszautasította az ajánlatot.

Ey K.O. az amerikai John Tate ellen, aki nem mellesleg később profi világbajnok lett:

Stevenson az olimpiai érmek mellett három világbajnoki cím birtokosa is volt. Húszéves pályafutása alatt 321 mérkőzést vívott, ebből 301-et nyert meg.

Az aktív ökölvívás befejezése után edzőként, illetve a kubai ökölvívó szövetség alelnökeként tevékenykedett.

Eredményei:
  • 1971. – Pánamerikai Játékok – nehézsúly – bronzérem
  • 1972. – München – nehézsúly – olimpiai bajnok – megkapta az olimpia legtechnikásabb ökölvívójának járó Val Barker-díjat.
  • 1974. –  világbajnok –  nehézsúly
  • 1975. – Pánamerikai Játékok – nehézsúly – aranyérem –  a döntőben a későbbi profi nehézsúlyú világbajnok amerikai Michael Dokest győzte le.
  • 1976. – Montreal – nehézsúly – olimpiai bajnok – az elődöntőben a későbbi profi nehézsúlyú világbajnok amerikai JohnTate-et győzte le.
  • 1978.  világbajnok – nehézsúly – a negyeddöntőben a későbbi profi nehézsúlyú világbajnok amerikai TonyTubbsot győzte le.
  • 1979. – Pánamerikai Játékok – nehézsúlyban – aranyérem
  • 1980. Moszkva – olimpiai bajnok – nehézsúly
  • 1982. – világbajnokság – szupernehézsúly –  az első körben kikapott a későbbi profi nehézsúlyú világbajnok olasz Francesco Damianitól.
  • 1986. – világbajnok – szupernehézsúly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik