Sport

Tüdőembóliát kapott a magyar válogatott kézis

Milorad Krivokapicot a veszprémi kórházba szállították, az enyhe fokú tüdőembólia miatt a norvégok elleni vb-selejtezőről biztosan lemarad.

A magyar férfi-kézilabdaválogatott átlövőjét szerdán a veszprémi kórházba szállították, így a hétvégi vb-selejtező első meccsén biztosan nem játszhat.

“A játékos terheléses vizsgálatánál megállapították, hogy a tüdőkapacitása nem megfelelő. Az ezt követő tüzetes ellenőrzésen derült ki, hogy enyhe fokú embóliája van a tüdejében, ezért véralvadásgátlót kap. Ugyanakkor általános állapota jó” – mondta Dr. Erdélyi Gábor csapatorvos.

A kényszerpihenő akár fél évig is tarthat, ám egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, mennyi időt kell kihagynia a játékosnak. Hosszabb kihagyás esetén a londoni olimpiáról is lemaradhat az átlövő.

A játékosnak már korábban is voltak problémái az egészségével, 2010 áprilisában mélyvénás trombózisa volt, akkor is véralvadásgátlóval kezelték, és hónapokat hagyott ki emiatt.

Válogatottunk egyébként vasárnap hazai pályán lép pályára a selejtező első meccsén, a helszín Veszprém lesz, míg a visszavágót június 16-án játsszák Oslóban. A tét nagy: amelyik csapat győz, az vehet részt a spanyolországi világbajnokságon 2013-ban.

A norvégok elleni mérkőzésnél maradva tekintsünk egy kicsit a múltba, a két csapat eddigi mérlegét vizsgálva.

Az első magyar-norvég meccsen az északiak nyertek 23-21-re, ám ezután 31 évig nem kaptunk ki tőlük. Az örökmérleg is jócskán a mieink javára billen, ám nem szabad elfelejteni, hogy a norvégok az elmúlt években többször is győzni tudtak ellenünk.

2000-ben és 2004-ben is Norvégiával találkoztunk vb-selejtezőn, és mindkét alkalommal a skandináv csapat jutott ki a világbajnokságra, azóta viszont a magyarok állandó résztvevői az eseménynek.

Legutóbbi vereségünket 2008-ban szenvedtük el, ám ekkor csak felkészülési mérkőzésen kaptunk ki 35-29-re.

A 2011-es világbajnokságon már a Mocsai Lajos által vezetett csapat győzte le Norvégiát a csoportban 26-23-ra, ám most csak az egyik csapat lehet ott a jövő évi vb-n. Reméljük ezúttal megtörik a selejtezőbeli átok a norvégok ellen, és a Mocsai-csapat képes lesz kijutni Krivokapics nélkül is a vb-re.

A magyar válogatott Norvégia elleni örökmérlege
25 mérkőzés: 18 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik