Sport

Nagyon veszteséges a Videoton és a Loki

szima gábor (szima gábor, dvsc)
szima gábor (szima gábor, dvsc)

A Debrecen labdarúgócsapatát működtető cég kilenc év után produkált negatív mérleg szerinti eredményt. A Vidinél félmilliárdos hiány mutatkozik.

Az mfor.hu szakportál összehasonlító elemzést készített az NB I.-es labdarúgócsapatokat működtető vállalkozásokról. Nem túl fényes a mérleg, hiszen a gazdasági válság bőven elérte a cégeket.

A friss bajnok Debrecen 2011-ben még nem volt annyira sikeres, hiszen akkor a Videoton megelőzte. Tavaly 5 százalékkal esett vissza az árbevétele (azért a 213 millióban jelentős tétel az 55 millió közvetítési jogokból származó összeg és a 43 milliós jegybevétel). Az egyéb bevételek csökkentek drasztikusan a DVSC-nél, 1,3 milliárd forintról 550 millióra, ezért lehetett 9 év után veszteséges (-227 millió) a Szima Gábor vezette zrt.

A Videoton hiába lett bajnok, míg 2010-ben 1,3 milliárdos nyereséggel zárt, addig 2011-ben félmilliárdos veszteséggel, amelynek oka, hogy drasztikusan megemelkedtek a személyi jellegű kiadások. Ezt még az sem ellensúlyozta, hogy majdnem 400 millióval nagyobb lett az árbevételük, mint egy évvel korábban.

Reklámbevételként a klub a Lokinál sokkal többet kaszált, 442,7 millió folyt be a klub büdzsjébe, ráadásul 110 milliót kapott az önkormányzattól is.

A Ferencvárosnál félmilliárdos tartozás (köztük adótartozás, bírságok, járulékok) és 200 milliós veszteség mutatkozik: 42 százaléknál nagyobb volt az árbevétele (főleg a bérletek és a jegyek értékesítése miatt)

A 100 milliós banki kölcsönnel élő Győrnél is rosszabb év volt a 2011-es a 2010-esnél hiszen több mint háromszor nagyobb veszteséget volt kénytelen elkönyvelni: a 2010-es 66,8 millió forint után 246,1 millióról tanúskodik a beszámoló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik