Sport

Kevés a szponzor a foci-Eb-n

uefa (uefa, TNOR)
uefa (uefa, TNOR)

Hogy mennyire sikeres egy ladarúgó-Európa-bajnokság, azt nyilván a majd egy hónapig tartó esemény végeztével lehet pontosan eldönteni. Az viszont már a pénteki rajt előtt kristálytisztán látszik, nem biztos, hogy az UEFA-nak megérte a két kelet-európai országnak adni a rendezés jogát. Ugyanis bebizonyosodott, a lengyel-ukrán Eb kevésbé vonzó a szponzorok számára.

A 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságnak – első kelet-európai házigazdákként – Lengyelország és Ukrajna közösen ad otthont. A kontinensviadal a figyelem középpontjába állítja a rendezőket, amely nagyszerű alkalom, hogy megmutassák mire képes az országuk, valamint kitűnő lehetőség a nemzeti márkáknak, hogy saját szektorukban piaci előnyre tegyenek szert. Általában ez így is szokott lenni, viszont úgy látszik, Lengyelország és Ukrajna a kivételek közé tartoznak.

Az UEFA a tervezett négy helyett csak három nemzeti partneri szerződést tudott kötni mindkét országban. Lengyelországban az E.Wedel édességipari márka, az UniCredit többségi tulajdonában lévő Bank Pekao és a Mastercard, Ukrajnában pedig az Ukrtelecom [az Ukrán Telekom – a szerk.], az UniCredithez tartozó Ukrsotsbank és az Epicentre K lakásfelújítási áruházlánc állapodott meg az UEFA-val.

A nemzeti labdarúgó-szövetségek szintjén még ennyire sem fényes a helyzet. A létrejött együttműködési megállapodások ráadásul komoly különbséget mutatnak a két házigazda között, mégpedig a gazdaságilag fejlettebb Lengyelország javára. A Lengyel Labdarúgó Szövetség főszponzora az Orange mobilszolgáltató. A kapcsolat jól illeszkedik az Orange-nak a futball-Európa-bajnokságot övező globális stratégiájába: az Orange Poland ugyanis az Euro 2012 exkluzív kommunikációs partnere. A lengyel szövetség ezenkívül tizenegy további partnerrel kötött szerződést, akik két kategóriába sorolhatók, míg az ukrán szövetségnek mindössze öt márkával sikerült egyezségre jutnia.

Az Európa-bajnokság nemzeti szponzorai:

Lengyel Labdarúgó Szövetség:

Főszponzor: Orange
Hivatalos Szponzorok: 4move, Biedronka, Nike, Warka, Grupa BPS
Hivatalos Partnerek: Cisowianka, Europcar, Fakro, Hormann, Kreisel, Black

Ukrán Labdarúgó Szövetség:

Prémium szponzorok: Chernigivske, adidas
Hivatalos szponzorok: Ukraine International Airlines, Ceresit, Love Cyprus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik