Sport

Magyar válogatott lenne az új-zélandi pólós

Joseph Kayes, a Szeged vízilabdázója szívesen részt venne a riói olimpián a magyar válogatott tagjaként.

Hosszabb összefoglalót készített a New Zealand Herald című lap Joseph Kayesről, az A Híd-Szeged Beton vízilabdázójáról.

Kayes 18 éves korában hagyta el a kiwik földjét, és saját bevallása szerint sem volt egyszerű megszoknia az új környezetet: “Nem tagadom, egy kicsit anyás gyerek voltam, én vagyok a legidősebb fiú a családban, nehéz volt elhagyni a többieket”.

Joseph Kayes most 21 éves, a Szegeddel megnyerte a Magyar Kupát, a Bajnokok Ligájában is helyt állt, és az az álma, hogy egyszer szerepeljen a magyar válogatottban, méghozzá egy olimpián.

“Hosszú út vezethet odáig, de tényleg ez az álmom, és talán szép lassan valóra is válhat. Azért dolgozom, hogy ne tartsanak egy beképzelt új-zélandi kölyöknek. Ki akarom vívni a tekintélyt az ellenfelek szemében, és magam is tisztelem őket. Persze ha valaki odasóz egyet, nem fogok egér módjára elszaladni” – mondta a helyi lapnak.

Kayes megérti a magyar nyelvet, de szeretne folyékonyan és érthetően beszélni is, ezt is fontosnak véli az állampolgársági igényléshez, sőt, a magyar történelmet és kultúrát is szeretné megismerni.

“Ha a magyar válogatottban játszanék, szeretnék olyan közel lenni a magyar emberekhez, a magyar hagyományokhoz, amennyire csak lehet” – tette hozzá Kayes, aki a víz mellett nőtt fel, egy vízimentő klub közelében. Öt évvel ezelőtt járt a magyar junior válogatott Új-Zélandon, akkor változott meg az élete egyik pillanatról a másikra.

Kemény Ferenc, a juniorok akkor mestere kinézte magának, és megkérdezte tőle: “Fiam, akarsz-e a vízilabdában karriert csinálni?” Kayes megfogadta Fecsó bá’ tanácsát és elment Perthbe, Ausztráliába egy évet játszani. A Perth megnyerte a bajnokságot, majd Kayes visszatért hazájába.

“Aztán egyik nap édesapám kapott egy emailt. A szegedi vezetők jelezték, hogy leigazolnának” – emlékezik Joseph Kayes, aki már akkor nagyon jól tudta, hogy a kilencszeres olimpiai bajnok magyar vízilabdasport részesévé válni különös kiváltság.

Aztán egyszer lehet, hogy félig kiwiként, félig szamoaiként, magyar impulzusokkal énekli majd a Himnuszt az olimpiai dobogón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik