Sport

Dávid Kornél: Hanga nem elégedhet meg

A magyar férfi-kosárlabdaválogatott csapatvezetője szerint a mieinknek van esélye arra, hogy visszaszerezzék renoméjukat az Eb-selejtezőkön.

Rátgéber László szövetségi kapitány pénteken kihirdette 19 fős keretét, az azt alkotó játékosok kezdik meg a felkészülést az augusztusi Európa-bajnoki selejtezőkre. A 2013-as Eb-ért Ukrajna, Ausztria, Horvátország és Ciprus legjobbjain kell túljutni.

A szakmai stáb tagja Dávid Kornél, hazánk eddigi egyetlen NBA-játékosa, a Phoenix Suns játékos-megfigyelőjeként (is) dolgozik.

Kis bőrönddel érkeztél a sajtótájékoztatóra, honnan jöttél?

Spanyolországból, a korábbi csapatom, a Caja Laboral bajnokiját néztem meg, a döntőbe jutásért játszik a Real Madriddal, kedden volt a harmadik, csütörtökön a negyedik meccs.

Mit jósolsz nekik?

Kikaptak odahaza, jelenleg 2-2 az állás, Madridban kellene nyerniük. Ez már egyszer sikerült, így ez tartást adhat nekik az ötödik meccsre.

Milyen gyakran utazgatsz?

A munkám miatt gyakran, hiszen a Sunsnak dolgozom továbbra is. Most is azért mentem ki Spanyolországba. Az Euroliga után itthon voltam, de év közben sokat jártam a pályákat. Természetesen nem egy, nem két játékost ajánlottam már számukra, ugyanakkor a draft lottó után kiderült, 13. csapatként választhatunk majd a válogatáson. Így könnyen előfordulhat, hogy az előttünk álló tizenkét csapat olyan játékost választ, akit én is szívesen látnék a Sunsban. Ezzel nem tudunk mit kezdeni. Tavaly sok európait választottak az első drafton, most nem így lesz, úgy tűnik.

Az Euroligában valóban ennyire meglepő volt az Olympiakos sikere?

Igen, mert teljesen átalakították a csapatot, és a pénzből is kevesebb állt rendelkezésre idén. Hoztak két amerikait a vége felé, ők jól beilleszkedtek a csapatba, ennek ellenére nem voltak esélyesek, ráadásul nem is akármilyen koreográfia mentén szerezték meg a győzelmet.

A spanyol bajnokságban két magyar, Hanga Ádám és Lóránt Péter is stabilan szerepel. Hogyan értékeled az ő teljesítményüket?

Két különböző szituációról beszélünk, hiszen Péter már régóta kint van, de ez az első éve az ACB-ben. A csapatuknak abszolút pozitív éve volt, nagy meglepetés, hogy idáig jutottak. Neki volt egy sérülése, és így kevesebb játéklehetőséget kapott. Ádám egy gyengébb csapatban játszik, de megkapta a 20-25 perces játéklehetőséget, amivel jól élt is. Voltak jobb és gyengébb meccsei, átlagos szezonja volt, nem hiszem, hogy ezzel neki meg kell elégednie.

A magyar bajnokság elég simára sikeredett.

Lehetett sejteni, hogy a Szolnok behúzza az aranyat, és ahogyan jósoltuk, az EuroChallenge jót tett a csapatuknak.

Pedig sokan pont fordítva gondolták volna.

Igen, de sikerült olyan csapatot összeállítaniuk, amelyben sok játékos forgott. Azt se feledjük el, hogy hiába fáradt az ember, ha jönnek a sikerek, sokkal könnyebb azt elviselni.

Mindez azt jelenti, hogy a szolnoki játékosok alkothatják a válogatott gerincét?

Az biztos, hogy számukra sokkal könnyebb lesz ez a sorozatterhelés, amely a csapatra vár, hiszen ők egész évben így dolgoztak. Most egy hónap alatt játszunk majd nyolc meccset. Remélhetőleg meghatározóak lesznek a szolnokiak a csapatban. Jó lenne, ha Báder Marci belső emberként rendelkezésre állna, ezt még nem tudjuk, így lesz-e.

Őt azért sokan elmarasztalták az EuroChallenge Final Fourban elkövetett hibái miatt (is).

Igen, de szükség van a rutinjára védekezésben, lepattanózásban.

Ha százalékosan kellene kifejezni esélyeinket, mit mondanál?

Nem tudom kifejezni, nagyon sok múlik azon, hogy a többi csapat milyen kerettel áll ki az Eb-selejtezőkre. Nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy oda-vissza megverjük az ukránokat vagy partiban leszünk a horvátokkal. Lesznek majd sérülések is, szinte minden a meccsek napján dőlhet majd el.

Maradsz Magyarországon?

A felkészülés elején még nem, Amerikába utazom, hiszen jön a draft, és már az azt megelőző időszakban ott leszek. Ez így volt tavaly és tavalyelőtt is. Lesz most nyári liga, azon is kint leszek, július második felében kapcsolódom be a napi munkába.

Dávid Kornélnak, mint csapatvezetőnek mi lesz a feladata?

Azért is vállaltam el ezt a feladatot, mert nem csak annyi lesz a dolgom, hogy kezet fogok a játékvezetőkkel, ezt nem is vállaltam volna. Nem csak reprezentatív szerepet szán nekem Laci, hanem szeretné, ha edzéseken is részt vennék, a stratégiai kérdések kialakításában, kikéri a véleményemet. Sok mindenben egyeztettünk már eddig is, remélem, ez egy jó együttműködés lesz, ami sikeressé teheti a válogatottat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik