A közétkeztetés tekintetében ez lesz a világ eddigi legjelentősebb békeidőbeli eseménye, hiszen július 27-től rajongók millióit kell kiszolgálni a különböző helyszíneken étellel és itallal.
A pirított teasüteményről, a Yorkshire-vajról, a tőkehalról, a chipsről, illetve a tonhalsalátáról külön is említést tesz a szervezőbizottság (LOCOG) közleménye, a zselés angolnáról, a hagyományos Cockney-ról nem, ám így is több mint 150 olyan ételből választhatnak majd a nézők, amelyek a hagyományos angol konyhát képviselik, és az ország etnikai sokszínűségét mutatják.
“Azt szeretnénk, hogy mindenki, aki ott lesz az olimpián, fantasztikus élménnyel gazdagodjon ezen a nyáron, és ebben központi szerepet játszik az élelmiszer-ellátás – mondta a LOCOG ügyvezető-igazgatója, Paul Deighton. – Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk Nagy-Britannia legjobb minőségű, legízletesebb ételeit.”
Több mint 14 millió adag ételt szolgálnak majd fel a rajongóknak, illetve a több mint 10 ezer sportolónak az olimpia ideje alatt a negyven helyszínen. A hangsúlyt az etikai sokszínűségre és a fenntarthatóságra helyezi a LOCOG.
A legforgalmasabb napon 65 ezer adag ételt szolgálnak fel az éhes sportolók számára, akiknek többsége ezeket az olimpiai falu ötezer fős központi étkezőjében fogyasztja majd el, ahol különválasztják a brit, az európai, a mediterrán, az afrikai és a karibi konyha finomságait.
Deighton hangsúlyozta, a gazdasági nehézségek miatt árképzésük mindenképpen családbarát lesz. A szervezők szerint egy négytagú család negyven fontból olyan finomságokat vacsorázhat, mint a héjában sült krumpli szalonnával, csirkével és fűszeres majonézzel, skót marha burgonyapürével vagy tésztával.
Amellett, hogy megfizethetőek lesznek, a szervezők szerint az élelmiszerek megfelelnek a 2012-es londoni állatjóléti kötelezettségvállalásoknak, és a fenntarthatóságnak, vagyis a zéró hulladék elvének. Minden hús, zöldség és gyümölcs ellenőrzött forrásból származik majd Deighton szerint.