Sport

Hiába a válság, az európai foci megint drágább lett

chelsea barcelona (chelsea, barcelona, fernando torres, puyol)
chelsea barcelona (chelsea, barcelona, fernando torres, puyol)

Minden nagy európai futballhatalom növelni tudta a bevételeit, az összeurópai labdarúgás értéke majdnem 17 milliárd euró.

Az európai futballpiac a 2010-2011-es szezonban 4 százalékos (600 millió eurós) bevételnövekedést mutatott, így a piac értéke már a 16,9 milliárd eurót is meghaladja – áll a Deloitte Sport Üzletági Csoportja által 21. alkalommal kiadott futballpiaci körképben.

A nehéz gazdasági körülmények ellenére az öt nagy európai bajnokság (a német Bundesliga, a spanyol La Liga, a francia Ligue 1, az angol Premier League és az olasz  Serie A) klubjainak összesített éves bevétele 181 millió euróval, vagyis 2 százalékkal emelkedett, így már a 8,6 milliárd eurót is meghaladja.

Az angol Premier League változatlanul a vezető bajnokság a világ labdarúgásában: klubjai a 2010-2011-es idényben összesen 2,5 milliárd euró bevételt termeltek (angol fontban számolva ez 12 százalékos emelkedést jelent).

A német Bundesliga az összes európai bajnokság közül a legmagasabb átlagos nézőszámot tudja felmutatni (42 100), másrészt Európa legerősebb gazdaságában működik, így folyamatosan nőnek az onnan származó kereskedelmi bevételek is. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 2012/2013-as szezontól eggyel több német csapat indulhat a Bajnokok Ligájában, illetve a 2013/2014-es idénytől kezdve 50 százalékkal nőni fognak a bajnoki meccsek közvetítésének jogdíjbevételei, akkor joggal valószínűsíthetjük, hogy a Bundesliga bevételnövekedési tendenciája a jövőben is folytatódni fog, és a német élvonal továbbra is a Premier League első számú riválisa marad, ami a bevételeket illeti.

A bevételekhez hasonlóan a bérek is a Premier League klubjainál nőttek a legnagyobb mértékben a 2010-2011-es szezon során (jelenleg 1,711 milliárd eurót tesznek ki); a La Ligában (1,005 milliárd euró) és a Bundesligában (923 millió euró) szereplő egyesületeknél egyaránt 4 százalékkal emelkedtek a bérköltségek.

A Bundesliga továbbra is a legnyereségesebb európai bajnokság a maga 171 millió eurós összesített működési eredményével – ez 33 millió eurós (24 százalékos) növekedésnek felel meg. A Bundesliga előnye a Premier League-gel szemben tovább nőtt, hiszen ott az össznyereség 75 millió euróra apadt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik