Sport

Felföldi játékok a Kisalföldön

Erős emberek skót szoknyában a Mosoni-Duna partján. Elsőre hihetetlennek tűnik, de igaz, higgyen a szemének és látogasson el június 2-3-án Győrbe.

Ezen a hétvégén nem mindennapi látványosság részesei lesznek azok, akik ellátogatnak Győrbe a Mosoni Duna partra. Tíz roppant erős férfiú viaskodik majd egymással, szokványosnak közel sem mondható versenyszámokban.

A modernkori erős ember versenyek ősének számító skót felföldi játékok, a következő számokból állnak:  malomkőnyomás (a földről fej fölé 105kg-os malomkővel), kalapácsvetés (13 kg-os), súlylökés(11 kg-os),  póznadobás (5m hosszú, 60kg-os pózna), súlydobás (25kg-os súly),   kőgolyópakolás (128, 128, 146, 146, 172kg), keretcipelés (280 kg), szánkóhúzás (350 kg). Még olvasni is fárasztó…

De mi is igazából a Felföldi Játékok?

A Felföldi Játékok (Highland Games) eredete több mint 1000 évre nyúlik vissza, mikor is az angol hódítók elfoglalták Skóciát és az ott élőknek megtiltották a fegyverhasználatot. A skót harcosok ekkor  a ma már sportággá szelídült gyakorlatokkal tartották edzésben magukat, a legrátermettebbekből pedig a nagy presztízzsel bíró klán vezetőjének testőrsége állt össze.  A Felföldi Játékok a világ legrégebbi kulturális és sport eseménye, mellyel a skót és a kelta hagyományokat ünneplik évről-évre. A mulatság felvonultatja Skócia összes emblematikus ismertetőjelét, mint például a skót szoknyát, dudákat, dobokat, táncokat, ételeket, italokat és természetesen a „heavy  games”-t, az erős emberek viadalát. (Ezt a versenyt báró Pierre de Coubertin is tanulmányozta a modernkori olimpiák újra szervezésekor, sőt szerepeltették az 1889-es párizsi világkiállításon is…)

Az eddigi legnagyobb eseményt 2009-ben rendezték, Gatheringben, ahol 50.000 néző láthatta azt is, hogy a díjakat személyesen maga Erzsébet királynő adta át. A brit nemzetközösség területén alig van olyan hétvége, amikor ne rendeznének találkozókat az erős fiúknak.  Hazánkban 2002 óta rendeznek skót felföldi játékokat.

A hét országból érkező izomemberek a három magyar indulóval együtt nagyon izgalmas versenyt ígérnek, amit még az eredeti skót népviseletben, a versenyt skót dudáján kísérő Kéri György játéka is felejthetetlenné tesz. Magyarországot a két győri, Darázs Ádám (4x Magyarország Legerősebb Embere, 8x Felföldi Játékok OB győztes), Mészáros Csaba (Felföldi Játékok OB győztes 2011) mellett a tatabányai Kiss Tibor képviseli.
Az erős emberek számára a Felföldi Játékok után a következő nagy próbatétel a június 17-i budapesti a Világ legerősebb embere viadal lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik