Sport

A címvédő sikerével zárult a sakk-vb-döntő

borisz gelfand (borisz gelfand, )
borisz gelfand (borisz gelfand, )

A címvédő Viswanathan Anand a rájátszásban nyerte a Borisz Gelfand elleni sakkvilágbajnoki döntőt.

A 12 partisra tervezett összecsapás a tucatnyi mérkőzés után döntetlennel végződött: a kihívó Gelfand és a címvédő Anand is csak egy partit tudott nyerni, míg a másik tíz alkalommal remiztek a felek.

Így következtek a rapid partik, de ezek közül is három döntetlenre végződött. A másik kettőt viszont az indiai Anand nyerte, így 2,5-1,5-re ő nyerte meg a moszkvai Tretyjakov képtárban rendezett vb-döntőt, és ezzel együtt a 2,55 millió dolláros pénzdíj 60 százalékát.

A 42 éves Anand – aki a nagykanizsai Aquaprofit csapatának is tagja – 2000-ben szerezte meg először a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világbajnoki címét a spanyol Alexei Shirov legyőzésével. Az úgynevezett címegyesítés után a 2007-es, mexikói, nyolc résztvevős tornán került vissza a trónra. Elsőségét 2008-ban az orosz Vlagyimir Kramnyikkal, 2010-ben pedig a bolgár Veszelin Topalovval szemben is megvédte.

A minszki születésű Gelfand tavaly májusban az orosz Alekszandr Griscsuk 3,5-2,5-ös legyőzésével lett kihívó. A FIDE világranglistáján Anand 2791 Élő-ponttal a negyedik, Gelfand 2727 ponttal csak a huszadik – ezért is mondta Garri Kaszparov, hogy nem a világ két legjobbja játszik a vb-címért.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik