Sport

Kis Gergő: Lesznek meglepetések az olimpián

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel Kis Gergő lett a debreceni úszó Európa-bajnokság harmadik legeredményesebb magyar úszója.

 

Kis Gergő hétfőn, az Európa-bajnokság első napján, 400 gyorson minimális különbséggel csapott másodikként a célba a német Paul Biedermann mögött, majd szerdán a leghosszabb gyorsúszószámban nyert ezüstöt, pénteken viszont már nem kegyelmezett a mezőnynek: 800 gyorson – 2008 után újra – Európa legjobbja lett.

„Felemás érzéseim vannak – kezdi az értékelést az ajkaiak klasszisa. – 400 gyorson nem tudtam volna sehogy sem megverni a németet, azzal eleve úgy kalkuláltunk, hogy valahol a 2-4. hely környékén végzek. Az 1500-at viszont titokban szerettem volna megnyerni, ami végül nem jött össze. Aztán a 800-nak a délutánján, ahogy felébredtem, valahogy éreztem, hogy meglesz az arany. Benne volt a levegőben.”

Nem csalt Gergő megérzése: a döntőben rendkívül magabiztosan versenyezve iskolázta le a mezőnyt. 

„Úgy taktikáztam, hogy akármi is történik a vízben, a mellettem lévő fiatal olaszt, aki megvert 1500-on, nem fogom elengedni. Ezt mintha megérezte volna, mihelyst beugrottunk a vízbe, át is jött az én kötelemre. Ő mindig valamennyivel gyorsabban úszott, én meg a fordulónál visszahoztam. Amikor azt láttam, hogy még 500-nál sem indul senki sehova, akkor gondoltam, hogy 550-nél megpróbálok elindulni, akkor százat kibírok és az utolsó 150-en már nem lehet probléma. Mikor 600-nál fordultunk, onnantól tudtam, hogy itt már nem fognak tudni megállítani.”

Nem is tudták! Nem véletlen, hiszen a szakemberek szerint a világon nagyon kevesen képesek olyan hajrára, mint Gergő, talán csak a kínai Szun Jang és a kanadai Ryan Cochrane. De mivel – Európa-bajnokság lévén – ők nem voltak a medencében, így meglehetősen izgalommentesre sikeredett a táv záró negyede. Ha ellenfeleivel nem is, az eredményhirdetésen könnyeivel annál inkább meg kellett küzdenie az immáron kétszeres Európa-bajnoknak.

„Akkorra minden magyar sztárúszó nyert már aranyat az Eb-n, nekem meg „csak” második helyek jutottak és nagyon megkönnyebbültem, hogy végre én is tudtam nyerni, nagy feszültség szabadult fel bennem a dobogó tetején” – árulja el, majd hozzáteszi, nem csak az aranyat, hanem az ezüstöket is megbecsüli, hiszen igazán azokból tud tanulni. „1500-on szerintem jobb, hogy kikaptam, mintha most ünnepeltek volna, aztán az olimpián meg hátrafelé úszok.”

S ha már olimpia: biztossá vált, hogy Gergő az egyéni számok közül 400 és 1500 gyorson indul Londonban (a 800 férfi gyors nem olimpiai szám – a szerk.), a sokáig kedvencnek számító 400 vegyesen viszont nem. „Most úgy érzem, jobb, hogy kiléptünk a 400 vegyesből, mert nem bírtam volna idegekkel. Szépen elvagyok 1500 gyorson, ugyanolyan sikereket érek el, sőt, még azt mondom, hogy könnyebb is csak gyorsúszásra készülni.”

A felkészülésben pedig jó úton halad, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy – elmondása szerint – tavaly ilyenkor úgy úszott 3 másodperccel rosszabbat 1500 méteren, hogy mindent kiadott magából, most pedig különösebb megerőltetés nélkül teljesítette a távot. Ráadásul úgy, hogy edzésből jött erre az Európa-bajnokságra – feltételezzük, de ő határozottan cáfolja: „eredetileg úgy jöttem volna ide, hogy nem készülök rá, de szóltam az edzőmnek, hogy lassúnak érzem magam, ezért az Eb előtt másfél héttel kicsit felkönnyítettük az edzéseket, de szerintem nem csak mi. Mindenki azt nyilatkozza, hogy nem készült az Eb-re, de ez egy tévhit. Lesznek ebből meglepetések az olimpián. Sokan el fognak vérezni, akik csúcsformába lendültek, remélem, hogy a magyarok közül nem lesz ebből probléma.”

Dudás Gabriella

Ajánlott videó

Olvasói sztorik