Sport

Döntős a gyorsváltó az úszó-Eb-n

kozma-dominik(i) (kozma dominik, )
kozma-dominik(i) (kozma dominik, )

Döntőbe jutott a magyar férfi 4x200 méteres gyorsváltó a debreceni úszó-Európa-bajnokságon. Takács Krisztián, Kozma Dominik és Dara Eszter 50 méter gyorson, Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna 200 méter pillangón jutott be az elődöntőbe.

Szombaton délelőtt Sztankovics Anna volt az első magyar, aki medencébe szállt az előfutamok során, a fiatal leányzó a női 50 méteres mellúszás selejtezőjében indult. Sztankovics ugyan jól hajrázott a maga futamában, 32.56-os ideje azonban csak az összesített 18. helyre volt elegendő, így ha csak kicsivel is, de lecsúszott az elődöntőről.

A férfiak is egy sprintszámmal indítottak a hétvégén, 50 méteren gyorsúszásban mérték össze erejüket az indulók. Három honfitársunk, Bohus Richárd, Kozma Dominik és Takács Krisztián is rajtkőre állt. Bohus egyből egy futamgyőzelemmel kezdett (23.33-as idővel), ám ahogy haladtunk előre, úgy csúszott ki a fiatal hátspecialista a legjobb tizenhatból. Kozma és Takács az utolsó kanyarban indultak, előbbi negyedik (22.43), utóbbi második (22.40) lett a futamban így mindketten bejutottak az elődöntőbe.

A 200 méteres női pillangóúszásban három magyar lány is indult. Hosszú Katinka csobbant először a vízbe és esélyeshez méltóan megnyerte a saját előfutamát (2:07.79), közel öt másodpercet adva a többieknek. Jakabos Zsuzsanna és a jövő nagy reménysége, Szilágyi Liliána egyszerre úszott, mind a ketten remekeltek. Előbbi 2:09.17-et, utóbbi 2:12.84-et ment, mind a ketten befértek a legjobb tizenhatba, azonban mivel egy országból csak ketten juthatnak tovább, így Hosszú és Jakabos folytatja a szám elődöntőjében, ráadásul a két legjobb idővel.

A hölgyek 50 méteres gyorsúszásában is érintettek voltunk, Dara Eszter pedig sokáig a legjobb idővel bírt 25.56-os idejével. A vége felé egyre jobban csúszott vissza, de így is befért az elődöntőbe a 12. helyen. Pataki Fanni 26.64-es ideje a 44. helyre volt elég az 59 fős mezőnyben.

A délelőtt csúcspontja a férfiak 4×200-as gyorsváltója volt, mieink az első elődöntőben indultak. Kozma Dominik volt az első, ő szépen tartotta magát és a második helyen „adta át” a stafétát Kis Gergőnek. A 800 méter gyors Európa-bajnoka újra bizonyította, hogy nagyon tud hajrázni, nagyon ráúszott a németekre. Bernek Péter volt a harmadik a magyar váltóban, az első ötven méter után pedig már az első helyen fordult. Bernek nagyot csatázott Clemens Rappal, a német pedig visszaelőzte őt, így Cseh László a második helyre ugrott be, az ellenfele pedig Paul Biedermann volt. A német váltó futamgyőzelméhez végül kétség sem férhetett, Cseh pedig behozta a magyar csapatot a második helyre (7:18.84).

A második elődöntőben az olaszok megúszták a legjobb időt, így a mieink a harmadik helyen jutottak be a délutáni döntőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik