Sport

Kapás Boglárka 800-on az 1500-at is megúszta

Kapás Boglárka (Kapás Boglárka)
Kapás Boglárka (Kapás Boglárka)

Az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka csütörtökön remekül felépített taktikával szerezte meg első felnőtt Európa-bajnoki aranyérmét.

„Szerencsére van már elég tapasztalatom a taktika felépítéséhez és betartásához – kezdi a 800 gyorson Európa-bajnoki címet nyerő Kapás Boglárka. – Úgy terveztem, hogy 400-ig megyek velük, aztán pedig próbálok elszakadni tőlük, de hát tudtam, hogy nem lesz ez ilyen egyszerű. Ráadásul 600-650 méternél jött a holtpont, amit vártam is, hiszen mindig van ilyen. Ekkor egy pillanatra átfutott az agyamon, hogy feladom.” Hogy nem adta fel, abban a győzelmi vágyon kívül most más is segítette. „Eddig még soha nem volt olyan, hogy úszás közben eszembe jutottak volna édesanyámék, de most nagyon közel éreztem magamhoz őket, és ez segített átlendülni.”

Édesanyjához már a döntő előtt oda akart rohanni, elmondani neki, hogy ’figyelj, anyu, meg fogom nyerni!’, de babonából végül mégsem tette, pedig szinte biztos volt győzelmében. „Az előfutam után, ahogy teltek az órák, egyre jobban tudatosult bennem, hogy mi a célom. Aztán a döntő előtt a bemelegítés annyira jól ment, jól mozogtam, jó időket úsztam, hogy amikor kiszálltam a bemelegítő medencéből, megfogalmazódott bennem, hogy én meg fogom nyerni. Hogy most már ez nem csak egy cél, hanem miért ne nyerném meg?”

Ezek után csoda, hogy megnyerte? Nem is akárhogy! Rendkívül okos úszással, az előre eltervezett taktikát pontosan betartva csapott elsőként a célba, ahol viszont egy csapásra elillant a higgadtság. „Nagyon-nagyon sok minden beözönlött a fejembe, hirtelen nem tudtam, hogy mosolyogjak, vagy hogy fejezzem ki az örömömet, a sírás kerülgetett, aztán meg már nevetni akartam, és ez így változott pillanatonként. De jó érzés volt, az biztos!”

Örömét fokozta, hogy ezt a sikert szülővárosában érhette el (kétéves koráig Debrecenben élt), ahol sokan elsősorban miatta váltottak jegyet az uszodába. „Sokan voltak a családból, ráadásul az édesapám bátyja tanár és kihozta az egész osztályát csütörtökön.” Persze az egész közönség azon volt, hogy első helyen tapsolja célba Bogit. „Amikor a páratlan hosszokon úsztam, akkor a lelátó felé vettem a levegőt és láttam, ahogy őrjöng a közönség, és ez még jobban feldobott és hajtott.”

Mint megtudtuk, a helyezésen kívül még egy – nem elhanyagolható – tétje volt ennek a versenynek. Bogi edzője, Nagy Péter ugyanis megígérte, hogy ha jól sikerül a 800, akkor 1500-on nem kell csobbannia. Nos, mivel igen jól sikerült a 800, és mert ígéret szép szó, így legközelebb vasárnap, 400 gyorson láthatjuk az újdonsült bajnoknőt.

Aztán pedig az olimpián, ahol – Eb-t kihagyó dán Lotte Friis-zel, az olimpiai bajnok Rebecca Adlingtonnal és a világ többi részével kiegészülő mezőnyben – Bogi egy ennél sokkal nagyobb úszást és döntős helyezést remél. Mi meg azt, hogy a 800 gyors olimpiai döntője előtt is lesz egy jó megérzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik