Sport

Bernek ezüstöt, a férfi gyorsváltó bronzot szerzett

200 méteres férfi hátúszásban Bernek Péter második lett, ezzel megszerezte szombaton a harmadik magyar ezüstöt.

Balog Gábor, aki az előfutamban már A szintet úszott, és Bernek Péter, az ifjúsági olimpiai bajnok szerepelt a magyarok közül a 200 hát döntőjében. Bernek kvalifikálta magát a legjobb idővel, míg Balog ötödikként.

Berneknek ez az igazi száma, így az éremszerzés szinte biztosnak tűnt. A rajt után Balog nagyon jól kezdett, csakúgy mint Bernek: a lengyel Kawecki fordult elsőként 50 után, Balog másodikként, Bernek harmadiként. 100 méter után a két magyar helyet cserélt, majd Balog leszakadt, a Bernek, Kawecki duó pedig nagyon meglépett. Az utolsó hosszon nagyot hajrázott Bernek, és centiméterről centiméterre közelítette meg a lengyelt, így megszerezte a szombati nap harmadik ezüstérmét is: Cseh Lászlóhoz és Risztov Évához hasonlóan szintén országos csúccsal.

Eredmény – férfi 200 méteres hátúszás, döntő
1. Radoslav Kawecki (Lengyelország) 1:55.28 perc
2. Bernek Péter 1:55.88
3. Yakov Yan Toumarkin (Izrael) 1:57.35
… 8. Balog Gábor 1:58.74

A 4×200 méteres férfi gyorsváltóban helyet kapott a szombaton ezüstérmes Bernek Péter és Cseh László is. Velük együtt Kozma Dominik és Kis Gergő alkotta a magyar stafétát. A harmadik legjobb idővel kvalifikáló váltónk első embere a debrecenben már egy bronzot begyűjtő Kozma volt, aki a harmadik helyen úszott 100 méter után, majd az utolsó ötvenen már csak a negyedik volt az német, a belga és az olasz váltó mögött. Bravúros hajrájával azonban másodikként váltottunk.

Kis Gergő tartotta a pozíciót, de az olaszok 300 után beelőzték. Gergő azonban folyamatosan lopta a távolságot, és ő is elérte azt amit Kozma, remek utolsó 25 méterrel ismét a második helyen váltottunk. Az már az elején látszott, hogy a németeket nem lehet megverni, így számunkra az olaszok legyőzése, és az ezüstérem megszerzése volt a cél. Fej-fej mellett haladt a két staféta, szinte csak centik válaszották el a két úszót.

Utolsóként Cseh szállt medencébe, aki fél testhossz hátrányban úszott Filippo Magnini mögött, de a magyar 700-nál közelebb férkőzött. 750-nél szinte már nem volt köztük különbség, de Cseh egy karcsapásnyira lemaradt az utolsó métereken, így négy ezüst mellé Magyarország egy bronzot is szerzett a szombati döntők során.

Eredmény – férfi 4×200 méteres gyorsváltó
1. Németország 7:09.17
2. Olaszország 7:13.10
3. Magyarország 7:13.16

Ajánlott videó

Olvasói sztorik