Sport

Szombaton magyar léphet a világ tetejére

klein_dávid (klein dávid, mount everest, )
klein_dávid (klein dávid, mount everest, )

Az első magyarként egyedül, oxingénpalack nélkül mászó Klein Dávid 7000 méter felett jár, szombaton lesz a Mount Everest (8848 m) csúcstámadása.

Klein Dávid május 22-én indult fel újra az Everestre, miután az előző héten az időjárási körülmények és a segítők késlekedése miatt végül a 7600 méteren lévő II-es táborból kénytelen volt visszaereszkedni az alaptáborba (5100 m).

Miközben a Docler Everest Expedíció mászója lejött a hegyről, a hét végén az oxigénnel, serpák segítségével mászók közül többen felértek a csúcsra, voltak különleges teljesítmények, de tragédia is történt.

Az újra támadó magyar mászó még a keddi indulás napján elérte az előretolt alaptábort (6400 m), ahonnan szerdán tovább indult az északi nyeregbe, az I-es táborba (7050 m). Klein fokozatosan egyre feljebb jutott, és minden éjjel magasabban éjszakázott az általa kiépített táborláncban.

Az időjárási előrejelzések alapján szombaton kedvezőek lesznek a feltételek egy sikeres csúcstámadáshoz, Klein a tervek szerint pénteken 22 órakor, magyar idő szerint szombaton hajnalban indul el a III-as táborból (8300 m), hogy néhány óra múlva első, végig oxigénpalack nélkül mászó magyarként felérjen a 8848 méteres Mount Everestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik