Sport

Debrecen – aranycsütörtök

Összesen kilenc érmet, köztük nem kevesebb, mint négy aranyat gyűjtöttek a magyar úszók a debreceni Európa-bajnokság negyedik versenynapján.

A csütörtöki sikernapot teljessé tette, hogy két ezüst és három bronz is gyarapította a hazai medálgyűjteményt: Biczó Bence Cseh mögött ért célba másodikként, s csak egy rivális tudta megelőzni a 4×200 méteres női gyorsváltót is. A dobogó alsó fokára állhatott fel Risztov Éva 800 m gyorson, Verrasztó Evelyn 200 m vegyesen és – ritka módon hármas holtversenyben – Bohus Richárd 50 m háton.

Az “aranyúton” az első lépést Kapás Boglárka, a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok tette meg, aki a délutáni-esti program nyitányaként a nyolcszázas távon igen korai hajrát kezdett, de bírta, s nagyszerű győzelmet aratott 8:26.49 perces idővel. Az úszáshoz sok évi kihagyás után bő két esztendeje visszatért Risztov is beleadott apait-anyait, s ahogy ő fogalmazott: “százévesen” is tudott két másodpercet javítani, a 8:27.87 perc pedig esetében a bronzhoz lett elegendő.

Hosszú Katinka a 400 m vegyes után a rövidebbik számban is roppant magabiztosan lett Európa-bajnok. Címvédőhöz méltóan, ellenállhatatlanul hasította a vizet mind a négy úszásnemben, s lett a legjobbként 2:10.84 perccel. Ezúttal elmaradt nagy csatája az általa a 2010-es, margitszigeti Eb döntőjében egyetlen századdal legyőzött Verrasztó Evelynnel, aki a harmadik helyen végzett (2:11.63 p).

Hasonló könnyedséggel védte meg két évvel ezelőtti budapesti elsőségét 200 m mellen Gyurta Dániel, aki az első százon még együtt “utazott”  a többiekkel, a táv második felében azonban már ő diktált, s fölényesen nyert, 2:08.60 perces Európa-bajnoki rekorddal. A másik magyar, Molnár Ákos a nyolcadik lett (2:13.33).

A 200 m vegyes debreceni Európa-bajnoka címet egy nappal korábban begyűjtő Cseh László sportágtörténeti győzelmet aratott: azzal, hogy 200 m pillangón nyert – nem mellesleg kiváló, 1:54.95 perces idővel -, pályafutása tizedik Európa-bajnoki aranyérmét szerezte meg, s a hazai örökranglistán megelőzte az annak idején kilencnél “megállt” Egerszegi Krisztinát. A szintén döntős ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence pompás hajrájával a második helyre érkezett be (1:55.85).

A nap meglepetésével Bohus Richárd szolgált, aki első éves felnőtt versenyzőként lett bronzérmes 50 m háton úgy, hogy saját debreceni országos csúcsát szállította még lejjebb, 25.36-ról 25.14 másodpercre, míg “ezüstös csattanóval” a női 4×200 méteres gyorsváltó szolgált. Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes és Hosszú Katinka parádésan teljesített, és ha nincs az egyéni számok okozta fáradtság, a címvédés is sikerül, így viszont – miután a 200-as gyorstáv világklasszisa, az olasz Federica Pellegrini lehajrázta Hosszút – a kvartettnek be kellett érnie a második hellyel (7:54.70 p).

Az elődöntős programban szerepelt magyarok szintén dicséretesen úsztak: Jakabos Zsuzsanna az ötödik (58.90 mp), a mindössze 15 éves Szilágyi Liliána pedig a nyolcadik időeredménnyel (59.49) jutott be a pénteki döntőbe 100 m pillangón, s ugyancsak nyolcadikként lett a finálé tagja Kozma Dominik 100 m gyorson (49.45). Az elődöntő jelentette ugyanakkor a végállomást az ifjúsági Európa-bajnok, 16 éves Sztankovics Annának 200 m mellen, ahol a 12. helyet szerezte meg összesítésben (2:30.26 p).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik